Zelfrijdende auto van Google ontdekt openbaar vervoer: crash tot gevolg

lexus-rx450h-self-driving-car-1600x905

UPDATE: Nu met video van aanrijding
Op 14 februari kwam één van de autonome wagens van Google in contact met een buschauffeur tijdens een onvoorzien manoeuvre, met een ongeluk(je) als gevolg. Het resultaat? Google leert haar wagens dat bussen en andere grote voertuigen niet zo royaal zijn in het geven van voorrang.

Valentijn liet een wrange smaak na bij Google dit jaar, want één van haar autonome wagens maakte een inschattingsfout bij een manoeuvre op een drukke straat in Californië. Wat er juist gebeurde? De zelfrijdende Lexus RX 450h wou rechtsaf slaan op een druk kruispunt met drie baanvakken (één om linksaf te slaan, om rechtdoor te rijden en rechts af te slaan). De Lexus ging braafjes op het rechtervak staan maar kwam iets later tot de ontdekking dat er zandzakjes lagen aan de rand van de weg rond een afvoer. Daardoor moest 'ie terug even op het middenvak manoeuvreren om de zakjes te ontwijken.

Tot dusver een handeling die iedere chauffeur op de weg kan tegenkomen. Toen de lichten op groen sprongen liet de autonome wagens eerste enkele auto's passeren op het middenvak om dan aan zijn manoeuvre te beginnen vlak voor een traag aankomende bus. De computer in de wagen dacht namelijk dat de bus hem wel voorrang zou geven. Dat gebeurde niet waardoor de bus aan zo'n 25 km/u tegen de Lexus reed. Gelukkig vielen er evenwel geen gewonden.

Google erkent alvast de fout en neemt de verantwoordelijkheid op zich. Meer nog, het bedrijf zegt alweer een les te hebben bijgeleerd en het heeft haar auto's aangeleerd dat bussen en andere grote voertuigen minder snel voorrang zullen verlenen tegenover andere voertuigen.

Bekijk hier het aanrijdingsformulier.

UPDATE

Ondertussen beschikken we over een video van de aanrijding. Zodat je zelf kan oordelen wie er in fout is:

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Waxweazel 12:45
afbeelding van Waxweazel

Ik voorzie nog veel meer van die "voorrangsproblemen" in Europa waar de straten veel smaller en korter zijn. Hier hebben we in dorpjes en sommige grote steden nog steeds zoveel kruispunten waar een voorrang van rechts van toepassing is.
Hoeveel keer zie je mensen die voorrang aan hun laars lappen en toch een kruispunt oversteken terwijl ze moeten voorrang aan rechts geven. Met als geval dat de andere hard moet remmen of uitwijken.
Of nog leuker, traag komen aanrijden en wel op rekenen dat de andere die voorrang heeft wel zal stoppen omdat hij traag rijdt..

B4 19:51
afbeelding van B4

Hoe gaan zelfrijdende auto's werken in tunnels enzo? Als je nu al ziet naar bepaalde tunnels en hoe moeilijk navigatie het ermee heeft...

anon 21:17
afbeelding van anon

Dus ook in de VS zijn buschauffeurs zwijnen in het verkeer.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws