Eng of vet: Noorwegen gaat drijvende tunnels bouwen

noorwegen-drijvende-tunnel_01

Iedereen die zich ooit nog meer eens heeft proberen te verplaatsen in Noorwegen weet dat het gebruik van ferry's geen uitzondering is. Een verplaatsingsmanier waar het land vanaf wil. Door het bouwen van net onder de oppervlakte drijvende tunnels voor auto's bijvoorbeeld.

Tunnels door bergen, onder de grond of op de bodem van een rivier, we hebben ze allemaal al gezien. Maar een drijvende tunnel, dat is toch iets nieuw. Toch is het volgens Noorwegen de enige oplossing om de vele fjords te kunnen overbruggen - nu ja, onderbruggen - zonder een ferry te moeten gebruiken. Een hangbrug is technisch onmogelijk omdat niet enkel het terrein het moeilijk maakt, ook het weer is te verraderlijk.

Een drijvende tunnel moet het dus worden. Al moet je het drijfaspect met een korrel zout nemen. Want de tunnels zitten onder water en worden drijvende gehouden door een hoop pontons. Waardoor je als chauffeur toch dik 30 meter onder water aan het rijden bent. Zo'n twee tunnels, met telkens plaats voor twee baanvakken, zullen dan naast elkaar worden gelegd. Een beetje eng? Jazeker.

noorwegen-drijvende-tunnel

Noorwegen heeft alvast 25 miljard beloofd voor een eerste proefproject dat klaar moet zijn tegen 2035. Een lange bouwtijd, al moet er de eerste jaren worden uitgedokterd hoe zo'n drijvende tunnel überhaupt mogelijk is.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Ricardo 13:46
afbeelding van Ricardo

Creepy, ik moet er niet aan denken als er daar een ongeval zou in gebeuren. Zie maar naar onze Kennedy tunnel. Of zijn die Noren zoveel braver in het verkeer dan wij Belgen.

Techno Patat 18:33
afbeelding van Techno Patat

Daar rijden ze echt nog met de auto ja! Ik dacht zelfs dat het in heel het skandinavische verplict was van een slipcursus te doen voor je je rijbewijs krijgt. Omdat het daar wel af en toe eens een sneeuwbuitje kan doen, en dan is het handig dat de mensen effectief kunnen en durven met de auto rijden ;-)!

Ot: ik zie veel technische problemen eigenlijk :P? Als het eens wat waait en die dingen willen wat naar links of rechts drijven, is dat sterk genoeg om alles in z'n vorm te houden :O?

Nuja, als het lukt zou het wel handig zijn. Handiger dan alle tunnels op de bodem te leggen tenminste...

jelle DR 09:16
afbeelding van jelle DR

Ik ben voorstander, maar dan moeten ze dikke glazen wanden voorzien. Ik wil gerust 220euro tol betalen voor zo een ervaring.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws