Mazda gaat wankelen met range extender

mazda-rx-vision-concept-2015-tokyo-11

De Wankel-motor werd een tijdje terug dan wel afgevoerd, helemaal dood was hij nooit. Vandaag laat Mazda weten dat de Wankel-motor zijn wederoptreden kan gaan maken in een nieuwe vorm.

In de race naar de CO2-reductie zoeken alle automerken naar een manier om hun benzinemotoren minder te laten verbruiken en hun gamma te zuiveren. Bij Mazda geloofden ze heel lang dat turbogeblazen koffiemolens niet de oplossing waren en ook nu lijkt het er op dat ze hun eigen draai geven aan het hele elektrische gebeuren.

elektrische gassen

Want Mazda wil de Wankel motor die als een rode draad doorheen hun halve geschiedenis loopt betrekken bij de vergroening van het aanbod. Hij zou als range extender gaan dienen om de batterij van een elektrisch aangedreven voertuig te voeden. Maar het gaat nog verder, want Mazda stelt dat de doorgedreven range extender ook met LPG zou kunnen rijden in tijden dat brandstofprijzen alweer pieken.

Om te beginnen wil Mazda twee elektrische voertuigen lanceren. Eentje die puur op electriciteit en batterijen rijdt, een andere die gebruik maakt van een range extender. In 2020 zouden beiden op de markt moeten komen. Tien jaar later, in 2030 wil mazda 95 procent van het gamma geëlektrificeerd hebben, de overige 5 procent moet uit volledig elektrische voertuigen bestaan.

Bijgaande afbeelding is van de Mazda RX-Vision Concept uit 2015

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
JL 19:07
afbeelding van JL

Een wankel is wel lekker compact te bouwen. En je hebt veel vermogen voor weinig cilinderinhoud. Het hogere verbruik kan je misschien counteren door de motor steeds in optimaal toerenbereik te houden.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws