Autosector trekt blik met Brexit-noodscenario’s open

rolls-royce-cullinan-2018_01

Nu de Britten het Brexit-voorstel van hun eerste minister hebben verworpen en de uitstap uit de EU nog maar 2,5 maand ver is, ziet het ernaar uit dat een ‘ordelijke’ Brexit van tafel is. De autosector zet zich schrap.

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat we afstevenen op een “harde Brexit”, wat betekent dat op 29 maart het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt zonder praktische overeenkomsten. Dat kan de handel tussen het VK en Europa forse stokken in de wielen steken en dus beginnen autobouwers hun voorzorgsmaatregelen te treffen. We maken even een overzicht.

Met het vliegtuig

Aston Martin gaat heel ver, want het gaat onderdelen voor zijn modellen per vliegtuig het land uit transporteren om over 2,5 maand niet afhankelijk te moeten zijn van de haven van Dover, die zo goed als zeker vast zal lopen. Schaeffler AG, een Duitse producent van rollagers, heeft zijn Britse productie sterk verminderd en overgeheveld naar Duitsland. Ook Bentley, dat al niet in topvorm verkeert, is op zoek naar alternatieven voor de haven van Dover en heeft eerder al laten verstaan dat het indien nodig zijn productie gewoon naar het vasteland zal verhuizen. De BMW-groep, eigenaar van de Britse merken Rolls-Royce en Mini, zegt ook zich “voor te bereiden op het ergste” zonder in detail te gaan. En toeleverancier Continental heeft een team van liefst 100 mensen dat scenario’s uitschrijft voor alle mogelijke aflopen van de Britse drang naar zelfstandigheid. Een van de strategieën is trouwens al geactiveerd, want het Duitse bedrijf is massaal onderdelen naar het VK aan het verschepen om te kunnen blijven leveren als de grenzen een flessenhals zouden vormen in het invoerproces. Het ook niet meer kerngezonde Jaguar Land Rover tot slot heeft een deel van zijn productie naar Slovenië en Oostenrijk (de I-Pace wordt bij Magna Steyr gebouwd) verplaatst.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Mathieu 12:26
afbeelding van Mathieu

Volgens mij hebben de Britten in eigen voet geschoten voor de eerstvolgende jaren, en zal het eerst weer slechter moeten gaan om daarna misschien terug te kunnen verbeteren. Maar de eerst volgende jaren zullen geen cadeau zijn denk ik.

andre123 12:57
afbeelding van andre123

was ook mijn idee, maar,hebben de britten ooit iets anders gedaan dan dwarsliggen?

Trobken 15:55
afbeelding van Trobken

Perceptieproblemen door politici die dingen claimen uit eigenbelang met Brexit als resultaat. Tuurlijk geeft de Europese Unie tal van nadelen maar de voordelen bleven en blijven nog steeds opwegen tegenover de nadelen, getuige de vele landen die lid blijven en willen worden van het “clubje”. Onze Engelse conservatieve vrienden wanen zich nog letterlijk steeds op een eiland in een wereld overgoten met een globalistische saus maar tijd zal leren dat Britse economie zeer afhankelijk is van al hetgeen zich buiten hun eiland afspeelt. Typisch staaltje rond de Anglicaanse kerktoren denken, vooral door de ouderen die er binnen enkele decennia niet meer gaan zijn en de volgende generatie(s) zonder schuldgevoel uit het graf met onoverkomelijke problemen opzadelen...

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws