Gastbijdrage: Alles over zelfrijdende auto’s en de overname van Drive.ai door Apple

drive ai apple 2019

Voor de toekomst wordt verwacht dat zelfrijdende auto’s de regel zullen zijn en dat je om je klassieke benzineauto uit te laten naar de racetrack zult moeten. Maar niemand die weet of we dan 20, 30 of 40 jaar verder zijn. Maar wat zijn deze zelfrijdende of autonome auto’s, en wat is er voor nieuws?

Autonome auto’s zijn persoonsvoertuigen die zonder menselijke interactie kunnen manoeuvreren, en de afgelopen 100 jaar zijn technologische vernieuwingen voortdurend toegepast om deze futuristische droom te verwezenlijken. Zo kocht half juni Apple nog de Silicon Valley start-up Drive.ai op voor zo'n 200 miljoen dollar om meer ingenieurs met ervaring in autonome voertuigtechnologie binnen te halen.

De aankoop is een zogenaamde acqui-hire, waarbij grotere technologiebedrijven kleine start-ups kopen om talent te winnen. Apple is van plan om te kiezen welk Drive.ai-personeel het wil behouden, maar de techgigant zal geen gebruik maken van enig intellectueel eigendom of patent van Drive.ai omdat Apple’s autonome voertuigtechnologie die van de Drive.ai al ver vooruit lijkt te zijn. Apple werkt al verschillende jaren aan autonome rijtechnologie en ontsloeg onlangs ongeveer 200 werknemers uit deze divisie en lijkt op zoek te zijn naar nieuw talent; er zijn mogelijk maar enkele tientallen specialisten van de start-up die Apple kunnen helpen. Maar wat zou er dan zou bijzonder aan de kennis bij Driver.ai kunnen zijn?

Machine learning

In ons drukke verkeer worden er de dag van vandaag heel wat signalen afgegeven: claxonneren, pinkers, groot licht, gebaren, wellicht een bemoedigend woord dat toegesproken wordt: voor kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence- AI) moet dat toch een enorme chaos zijn?

drive ai apple 2019

Welnu, het zogenoemde machine learning is de kern waarmee de AI van zelfrijdende voertuigen hun omgeving kunnen visualiseren, d.w.z. de wereld kunnen waarnemen, gedrag kunnen voorspellen en acties en bewegingen enz. kunnen berekenen, en in deze technologie is Drive.ai erg ver gevorderd. De gegevens van de sensors die de AI nodig heeft als input wordt onder Big Data geschaard omdat deze enorme datastroom niet door traditionele dataverwerkingssoftware beheerd kan worden.

Big Data

Big Data zijn grote, complexe datasets, vooral van nieuwe gegevensbronnen. De Kunstmatige Intelligentie van een zelfrijdende auto analyseert de Big data, kiest zijn eigen informatiestromen uit het Internet of Things, en selecteert de meest relevante informatie om met anderen, dus voertuig-tot-voertuig (V2V) en met hun omgeving, voertuig-tot-infrastructuur (V2I) te communiceren om tot de best mogelijke strategisch beslissingen te komen.

drive ai apple 2019

Een praktische toepassing is bvb dat de auto kan communiceren met de eigenaar van het voertuig of zelfs met lokale servicewinkels, zoals een bandenspeciaalzaak, mocht er iets nodig zijn om te worden vervangen of gerepareerd. Pirelli heeft zo al de Connesso geïntroduceerd, waarmee de bestuurder de staat van alle vier de banden kan controleren met behulp van een smartphone-app en een sensor die in de band is ingebouwd. Als een band uitgerust met Pirelli Connesso een probleem detecteert, kan het in de toekomst een bericht naar de dichtstbijzijnde bandenwinkel sturen en zelfs zelf een afspraak maken om het probleem op te lossen; indien het voertuig autonoom is, kan het zichzelf zelfs naar de winkel rijden. Continental introduceerde recentelijk het ContiConnect digitale bandbewakingsplatform, waarmee wagenparkbeheerders de banden op afstand kunnen controleren. Dit betekent dat ze de gegevens over bandenspanning en temperatuur voor hun hele vloot in één web portaal kunnen bekijken, zonder elke band afzonderlijk te hoeven controleren.

Elektrisch én autonoom

Sinds half juni is een andere grote pionier van autonoom rijden, het aan Google gelieerde Waymo, begonnen met het testen van een autonome én volledig elektrische Jaguar I-Pace. Waymo is van plan om vanaf 2020 zo’n 20.000 elektrische auto’s in zetten in haar taxidienst met autonome auto’s en is een bvba met Renault aangegaan om de technologie naar Frankrijk te brengen.

drive ai apple 2019

Het zal nog wel even duren voordat je in slaap kunt vallen achter het stuur terwijl je auto je “veilig thuis af zet”. Ten eerste moeten autonome voertuigen ook in imperfecte en dynamische omstandigheden kunnen rijden, waar menselijk gedrag, het weer en obstakels uitdagende situaties kunnen creëren. Wie weet gaat Apple de komende jaren wel voor een doorbraak zorgen voor de zelfrijdende elektrische auto en schiet de zelfrijdende auto in de 5de versnelling. Apple schijnt namelijk patent te hebben op wereld veranderende vernieuwingen!

Tijdstip: 11:19
Auteur: Auteur: Richard de Jong
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws