Met je elektrische auto naar het zonnige zuiden rijden: is dat te doen?

autoverzekeringen

Met de vakantieperiode voor de deur zullen vele Belgen en Nederlanders zich weer opmaken om naar een vakantieadres in het zonnige zuiden te rijden. Naar Frankrijk, Spanje en Italië rijden met je eigen auto is bij de Belgen al helemaal ingeburgerd en de normaalste zaak van de wereld.

Vroeger ging dit nog met een vervuilende brandstofauto. Het voordeel hiervan was dat je op je reis altijd wel tankstations tegenkwam waar je in veel gevallen ook nog eens goedkoper kon tanken. Maar als je inmiddels ook al ‘groen’ rijdt met een elektrische auto, kun je dan de rit richting zuiden ook nog wel met eigen auto maken.

Tanken wordt laden
Nog lang niet alle auto's zijn elektrisch, maar het worden er wel steeds meer. Als je met een brandstofauto onderweg moet tanken, dan zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Regelmatig kom je een tankstation tegen waar iedereen dan ook even de benen kan strekken. Bij een elektrische auto gaat dit moeilijker. Tanken hoeft niet meer, maar de accu moet nog wel opgeladen worden. Aangezien de actieradius van een elektrische auto vaak het grootste probleem is, is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in het aantal beschikbare laadpalen die je onderweg tegenkomt. Helaas is dit vooral in de zuidelijke landen nog schaars. Ook is de actieradius van je auto van belang. Hoe meer actieradius je elektrische auto heeft, hoe beter dit is. Voor een autovakantie naar het zuiden is een elektrische auto met een minimale actieradius van 300 kilometer aan te raden.

Met een goede voorbereiding kan het lukken
Voordat je in de elektrische auto stapt richting zuiden is een goede voorbereiding van belang. Daarbij moet je goed berekenen tot hoever je kunt rijden en of er dan op een bepaald punt een laadpaal staat waar je gebruik van kunt maken. Hier kun je tegenwoordig apps voor downloaden waarmee je de exacte locaties van Europese laadpalen kunt opzoeken. Veel elektrische auto's hebben een snellaad optie, waardoor het laden van je auto niet veel langer hoeft te duren dan een tankbeurt. Ga ook je autoverzekering vergelijken en stap desnoods over naar een verzekeraar met betere of meer betaalbare voorwaarden voor een autoverzekering die voor jouw vakantie handig is. Op een vergelijkingswebsite kun je zo gemakkelijk de goedkoopste autoverzekering van Nederland vinden en kun je onbezorgd in je auto stappen.

Denk ook aan een laadpunt bij je accommodatie
Na aankomst op je accommodatie is het belangrijk om je auto weer volledig op te laden. Houd hier dus rekening mee tijdens het boeken van je accommodatie. Het mooiste zou zijn als je hotel of resort zelf een laadpaal heeft voor elektrische auto's, of dat je in de nabije omgeving van je accommodatie van een laadpaal gebruik kunt maken. Meestal zul je de auto ook meenemen voor uitstapjes in de omgeving, dus een laadpunt is uitermate belangrijk. Ook omdat je auto bij vertrek weer volledig opgeladen moet zijn voor de lange terugreis.

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws