Bosch vermijdt dat elektrische auto’s in brand vliegen door... explosies

Bosch elektrische batterij chip

Ongevallen met elektrische auto’s en hybrides confronteren hulpdiensten met nieuwe risico’s. Het brand- en explosiegevaar van de batterij en elektrische componenten maken de hulpverlening complexer. Toeleverancier Bosch wil dat nu verhelpen.

Wanneer een elektrische auto of een hybride in een ongeval betrokken geraakt, kan schade aan de batterijen of aan de bekabeling het koetswerk onder stroom zetten of moeilijk te blussen brand veroorzaken. Om dat risico in de kiem te smoren, moet de batterij eigenlijk zo snel mogelijk worden losgekoppeld. Maar dat is natuurlijk geen sinecure.

Bosch heeft nu een oplossing bedacht. De technologiereus heeft speciale halfgeleiders ontwikkeld die een pyrotechnisch systeem aansturen. Wanneer er een impact wordt gedetecteerd, zorgen minuscule, gecontroleerde explosies ervoor dat de verbinding tussen het batterijpakket en de kabels wordt doorbroken en de batterij dus wordt losgekoppeld. Het risico op elektrische schokken of brand neemt daardoor stevig af.

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
andre123 18:43
afbeelding van andre123

en hoe groot is de kans dat het systeem onterecht geactiveerd wordt,
en de kost om het voertuig dan terug rijklaar te krijgen?

Techno Patat 03:48
afbeelding van Techno Patat

Het zou gaan om dezelfste soort sensors die in Airbags gebruikt worden. En die knallen nu toch ook extreem zelden in ons gezicht :D! Gelukkig maar :p...

En over uw volgende vraag denk ik dat we terug naar de airbags moeten: als die geactiveerd zijn is een auto meestal afgeschreven, dat zal met deze niet veel anders zijn vrees ik. Nuja ze zouden ze enkel activeren als de structuur van de auto/de batterij niet intact blijft en de kans bestaat dat de brandweer er de schaar moet inzetten. Als de structuur al dusdanig aangetast is dat de schaar er mogelijks in moet is het sowieso een auto voor de vuilbak.

andre123 08:58
afbeelding van andre123

ze zouden ze enkel activeren..........
ik had het over onterecht activeren(bewust of onbewust.............)
wat die sensors betreft,
laat dat nu net een onderdeel zijn dat bij de huidige wagens voor de meeste problemen zorgt,

Adriaan 06:42
afbeelding van Adriaan

Hoeveel keer is er al een airbag gewoon afgegaan zonder reden? Uiteindelijk het zelfde principe.

andre123 08:53
afbeelding van andre123

ik stel gewoon een vraag,
heb jij de cijfers erover?
ik niet.
een beetje (gezond) wantrouwen tegen al die nieuwe snufjes kan geen kwaad,
vooral in tijden waarin men alles maar wil connecteren en opdringen.

Adriaan 09:50
afbeelding van Adriaan

Ik begrijp uw wantrouwen, maar bekijk het langs de andere kant, je komt als brandweerman toe, en daar staat een elektrische auto voor u, en je twijfeld of de batterij of iets anders geraakt is. Dat is nu net wat je niet wilt, want dat is puur verloren tijd. Ik kan geen cijfers boven toveren, en moest ik dat wel doen, komen ze van google, en dat kan je even goed zelf... Maar wat ik wel kan is spreken uit eigen ervaring en van wat er rond mij gebeurd, ik heb nog nooit gehoord dat er een airbag is afgegaan zonder reden, ongetwijfeld zal dit al gebeurd zijn, maar het zal eerder een grote uitzondering zijn.

Techno Patat 12:30
afbeelding van Techno Patat

Airbags die kunnen afgaan worden altijd teruggeropen. Net als andere cruciale zaken.
Ik begrijp Andre’s wantrouwen (want het gaat tenslotte over het deel dat uw auto maakt tot wat hij is). Maar als het over veiligheid gaat is men toch zeer strikt. Is het hier niet dan wel zeker in de US met hun dienst die zwaar aanklaagt als er iets niet 100% goed loopt. Ze gaan dit dus pas lanceren eens het 99,99999% foolproof is. Anders is er ergens wel een merk dat een blauwtje loopt en dat wil iedereen zoveel mogelijk vermijden.

Over de kwaadwilligen kan er dan nog gediscussieerd worden. Maar zowat elke moderne auto heeft de dag van vandaag electrische besturing van het stuur. Dat kan dan evengoed gehacked worden...

andre123 15:37
afbeelding van andre123

INDERDAAD........................................................................................

Mathieu 12:45
afbeelding van Mathieu

Als je zo voor de vergroening bent, dan moet je het er maar bij nemen. Het is voor de veiligheid van de hulpdiensten en de eventueel vast zittende personen in de wagen. In mijn ogen moet er niet gediscussieerd worden hierover. Natuurlijk moet de 99,99999% foolproof zoals Techno Patat, schrijft er zijn.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws