Europese rem op autonome auto's frustreert automerken

Auto autonoom Level 3 Europa regelgeving

Verschillende automerken uitten hun frustratie op de trage vernieuwende Europese regelgeving omtrent autonome auto's. Het resultaat is een rits auto's die momenteel in staat zijn verregaande autonome taken uit te voeren... maar dat niet mogen van Europa. Nefast voor de ontwikkeling.

Audi heeft het al, BMW en Mercedes staan aan de vooravond. Wat juist? Een Level 3-autonoom rijsysteem. Zo'n systeem laat chauffeurs toe om in bepaalde omstandigheden (lees: autostrade) de ogen van de weg te halen. Anders gezegd, de chauffeur hoeft niet meer aandachtig te zijn. Technologie dat je al bijna een jaar kan krijgen op je Audi A8 (Traffic Jam Pilot). Eén probleem echter, hoewel de technologie aanwezig is, heeft die nog geen Europese goedkeuring.

Tegen beter weten in

Een situatie die serieus op de heupen begint te werken van verschillende autoconstructeurs. Want systemen die levens kunnen redden blijven daardoor afgesloten voor het grote publiek. Want hetzelfde systeem dat chauffeurs de kans geeft om de aandacht van de weg te halen tijdens files is in staat om een auto in alle veiligheid aan de kant van de weg te parkeren moest de chauffeur tijdens het actief rijden niet meer reageren. Nu zorgt Europa er voor dat de wagen tegen beter weten in zijn traject gewoon voort moet zetten, ook al leidt dit tot een ongeval.

Auto autonoom Level 3 Europa regelgeving

Het grote probleem is dat China en de VS veel sneller reageren op de forse evolutie van de autonome technologieën. Waardoor de vrees bestaat dat Europa hopeloos gaat achterlopen. Het orgaan dat instaat voor de homologatie van zowat alles in Europa, de United Nations Economic Commission for Europe, werkt volgens insiders zelfs wat op de zenuwen van de Europese Commissie. Want ook daar willen ze dat de evolutie sneller gaat.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws