Renault Clio, Citroën C5 Aircross en Kia e-Niro zijn VAB-gezinswagen van het jaar 2020

VAB gezinswagen van het jaar 2020 winnaars

Elk jaar gaat mobiliteitsorganisatie VAB op zoek naar de beste gezinswagens. Dit jaar stemden 21 autojournalisten en 52 gezinnen twee Fransmannen en een Koreaan naar de overwinning.

Eveneens elk jaar neemt de levensduurte toe en krijgen de drie categorieën waarin de vak- en gezinsjury stemmen een nieuwe prijsgrens. Voor categorie 1 ligt die bovengrens vandaag op 20.000 euro en voor categorie 2 op 31.000 euro, telkens 500 euro meer dan vorig jaar.

Categorie 1: tot 20.000 euro

VAB gezinswagen van het jaar 2020 Renault Clio

In de eerste categorie werd de spannendste strijd uitgevochten tussen de Renault Clio, Citroën C3 en Opel Corsa. Het pleit werd uiteindelijk beslecht door de Renault Clio (151 punten), die felicitaties van de jury kreeg voor zijn ontwerp, binnenruimte en rijgedrag. De Citroën C3 (131 punten) kreeg dan weer lof voor zijn rijcomfort en originele ontwerp, de Opel Corsa (123 punten) voor zijn rijgedrag en uitstraling.

Categorie 2: tot 31.000 euro

VAB gezinswagen van het jaar 2020 Citroën C5 Aircross

De tweede categorie bevat natuurlijk de ruimste gezinswagens, en doorgaans ook meer SUV’s en crossovers. Dit jaar doken er voor het eerst geen diesels meer op in deze categorie, maar maakten alternatieve aandrijfvormen als CNG en niet-oplaadbare hybride hun opwachting. Citroën schiet deze keer wel de hoofdvogel af: de C5 Aircross (123 punten) sleepte dankzij de binnenruimte en het comfortabele rijgedrag de overwinning in de wacht. De Skoda Scala (115 punten) kreeg pluspunten voor zijn binnenruimte en praktische details, de Ford Focus Clipper Active (111 punten) vooral voor zijn rijplezier en ruimteaanbod.

Categorie 3: elektrisch

VAB gezinswagen van het jaar 2020 Kia e-Niro

Deze categorie telde dit jaar met zeven kandidaten in plaats van vijf meer deelnemers dan vorig jaar. De overwinning ging naar de Kia e-Niro (126 punten) dankzij de verhouding prijs/kwaliteit en het vlotte rijgedrag. Eerste eredame werd de Nissan Leaf (104 punten), met lof voor zijn rijgedrag, binnenruimte en rijbereik. Tweede eredame is de Hyundai Kona EV (102 punten), die zuinigheid met een aangenaam rijgedrag combineert, aldus de jury.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 3 reacties

Tags

vab

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Luk Willems 21:13
afbeelding van Luk Willems

Eerste ereDAME werd de Nissan Leaf (104 punten), met lof voor ZIJN rijgedrag.
Over taalgedrag zullen we maar zwijgen.. :-)

Yvesw 09:55
afbeelding van Yvesw

M, V, of X? Wie zal het zeggen...

andre123 09:28
afbeelding van andre123

kinderachtig schoolmeestergedrag.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws