4 op 10 nieuwe auto’s in Europa is een SUV

Volkswagen Tiguan SUV

4 op de 10 auto’s die in Europa nieuw worden ingeschreven, is een SUV. Daarmee benadert het Oude Continent het SUV-marktaandeel van de Verenigde Staten en China. 1 op de 10 nieuwe SUV’s komt bovendien van de Volkswagen-groep. Dat schrijft marktonderzoeksbureau Jato Dynamics.

In oktober 2019 werden er in Europa 1.208.700 nieuwe auto’s ingeschreven. Dat is de sterkste oktobermaand in de laatste tien jaar. Toch hinkt de markt dit jaar nog 0,8 procent achterop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus Jato Dynamics. Toen werden er van januari tot en met oktober 13,39 miljoen nieuwe auto’s ingeschreven; nu zitten we aan 13,28 miljoen nieuwe inschrijvingen.

Toenemende vraag

De succesvolle oktobermaand ten opzichte van vorig jaar is toe te schrijven aan de terugval in oktober 2018 na de invoering van de WLTP-homologatie. Opvallender is echter de steeds toenemende vraag naar SUV’s. In oktober 2019 werden er in Europa 484.400 nieuwe SUV’s ingeschreven, 22 procent meer dan in oktober vorig jaar.

Het marktaandeel van SUV’s op de Europese automarkt haalt daardoor een recordcijfer van 40 procent. “Europa beent stilaan de Verenigde Staten en China bij”, aldus Jato Dynamics. “Vooral kleine en compacte SUV’s zijn gigantisch populair in Europa en vormen 79 procent van alle SUV-inschrijvingen.”

Elektrificatie

Ook elektrificatie neemt toe: er werden 115.700 geëlektrificeerde auto’s ingeschreven, 41 procent meer dan in oktober 2018. Het grootste aandeel gaat naar plug-inhybrides (een toename van 79 procent), gevolgd door volledig elektrische auto’s (32 procent) en niet-oplaadbare hybrides (29 procent). 10 procent van alle nieuw ingeschreven auto’s in Europa heeft nu een of andere vorm van elektrificatie.

Winnaar Volkswagen

De grootste winnaar in oktober bleek de Volkswagen-groep. Zij zagen hun marktaandeel ten opzichte van oktober vorig jaar toenemen met 4,4 procentpunt. Een kwart van alle nieuwe auto’s in Europa (25,1 procent) komt van de Duitse autobouwer. “1 op 10 nieuwe auto’s in Europa is een SUV van de Duitse groep”, aldus Jato Dynamics. De Volkswagen Golf was in oktober 2019 de populairste auto in Europa, gevolgd door de Renault Clio en de Volkswagen Polo. De VW Tiguan was met een vijfde plaats de populairste SUV.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

suv

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws