Zaak Carlos Ghosn krijgt steeds meer Hollywood-allures

Carlos Ghosn Escape 2020

De rechtszaak rond gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn begint steeds meer op een Hollywoodfilm te lijken. De voormalig CEO wist te ontsnappen uit Japan en houdt zich nu koest in Libanon. Een ontsnapping waar maar liefst 3 maanden aan werd gewerkt.

Dat Carlos Ghosn, voormalig topman van Renault, Nissan en Mitsubishi, zich niet als een mak lammetje ging laten slachten was eerder al wel duidelijk. Ghosn, beticht van het verduisteren van bedrijfsgeld in zijn voordeel, is er van overtuigd dat hij in Japan nooit een eerlijk proces zou krijgen. Waardoor de man met huisarrest toch besloot het land te verlaten.

Project Ghosn

Een ontsnapping dus, daar is Ghosn ook zelf eerlijk in. Eentje waar maar liefst 3 maanden aan gewerkt werd in het grootste geheim, samen met een mysterieus beveiligingsbedrijf. Het doel? Ghosn uit Japan krijgen zonder dat iemand iets door had en 'm via Turkije naar Libanon te transporteren, het thuisland van zijn ouders.

Op een bepaald moment was er zelfs sprake dat Ghosn via een instrumentkoffer het land zou uit gesmokkeld zijn. In de realiteit ging het er waarschijnlijk niet zo spannend aan toe. Ghosn moest dan wel al zijn paspoorten afgeven (als deel van het huisarrest), hij mocht een Frans paspoort bijhouden in een gesloten koffer waarvan enkel advocaten een sleutel hadden.

Frans onderdak?

Het is dus aannemelijk dat Ghosn de beveiligingsfirma een privévliegtuig heeft laten charteren en met het Franse paspoort zo aan boord kon. Japan is alleszins furieus en eist een verklaring van alle betrokken partijen. In Turkije zijn alvast zeven personen opgepakt die mogelijks iets te maken hebben met de verdwijntruc. Interpol stuurde dan weer een internationaal aanhoudingsbevel aan voor de topman.

Een onnoemelijk slimme zet van Carlos Ghosn, deze ontsnappingstruc, want daardoor wordt zijn zaak plots een politiek spelletje. Zo liet Frankrijk al openbaar weten dat Ghosn welkom is en dat het burgers niet uitlevert aan andere landen. Al voegt het daar meteen aan toe dat straffen evenwel niet mogen ontlopen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
andre123 18:36
afbeelding van andre123

en dan mogen we niet denken"waar rook is is vuur"?
iemand zo kapitaalkrachtig,die gaat lopen voor vervolging............?
wordt inderdaad vervolgt.

Wim 11:14
afbeelding van Wim

Er zal altijd wel ergens al dan niet bewust vuur zijn bij zo'n carrières, dat zijn geen gewone mensen :) Maar hoge bomen...Plus, ik kan mij best voorstellen dat niet iedereen hem(en zijn plannen) even goed gezind is in Japan :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws