Duitse Groenen willen opnieuw snelheidslimiet op Autobahn, behalve voor elektrische auto’s

Duitsland snelweg maximumsnelheid

Die Grünen, de Duitse groene partij, pleit opnieuw voor een maximumsnelheid op de Duitse snelwegen. Een eerder voorstel geraakte niet door het parlement, maar nu willen de groenen een uitzondering maken voor... elektrische auto’s.

De Duitse partij Die Grünen pleit al langer voor een maximumsnelheid op de Duitse snelwegen, om de verkeersveiligheid en de effecten op het milieu te verbeteren. Tot nu toe is er nog geen enkel voorstel in die richting door de Bundestag, het Duitse parlement geraakt.

Dieter Janecek, digitaal expert bij de partij, vertelde aan de krant Augsburger Allgemeine dat de maximumsnelheid vooral overdag van belang is, bij een hoge verkeersdichtheid. “Maar ‘s nachts, bij weinig verkeer, zijn er misschien wel uitzonderingen mogelijk voor milieuvriendelijke voertuigen zoals elektrische auto’s, die op hernieuwbare energie rijden”, aldus Janecek. “Honderd procent hernieuwbare energie, in combinatie met digitalisering en autonoom rijden biedt heel wat nieuwe mogelijkheden voor milieuvriendelijke en comfortabele mobiliteit.”

Gevoelig onderwerp

In combinatie met een performant spoornet ziet Janecek binnenlandse vluchten daardoor overbodig worden. Maar een maximumsnelheid op de Duitse Autobahn, met of zonder uitzonderingen, blijft een gevoelig onderwerp bij onze oosterburen. Coalitiepartij SPD is voor, coalitiepartners CDU en CSU zijn tegen. Ook binnen Die Grünen zelf is er onenigheid: partijvoorzitter Robert Habeck ziet liever een snelheidslimiet zonder uitzonderingen. De linkse partij Die Linke vindt dat Janecek geen rekening houdt met het energieverbruik “wanneer hij met 200 per uur in een elektrische auto over de snelweg raast”.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws