“Flitsmarathons hebben dag later al geen effect meer”

Flitsmarathon effect

Het ontradende effect van flitsmarathons is maar van heel kortstondige duur. Dat zeggen onderzoekers aan de Duitse universiteit van Passau. Een dag later is het risico op ongevallen alweer toegenomen.

Enkele keren per jaar organiseert de politie een flitsmarathon. Tijdens zulke marathon wordt de snelheid van automobilisten en motorrijders 24 uur lang op verschillende plaatsen gecontroleerd. De acties worden telkens grootschalig aangekondigd in de media en hebben vooral een ontradend doel.

Met resultaat, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Passau, in Duitsland. Tijdens de campagnes rond een flitsmarathon neemt het aantal ongevallen met 7,5 procent af. De universiteit onderzocht daarvoor ongevallenstatistieken van 2011 tot 2014.

Boetes vermijden

Opvallend genoeg is het ontradende effect van de flitsmarathon een dag later alweer verdwenen, zo stelden de onderzoekers vast. Chauffeurs verwachten een hogere pakkans en passen hun rijgedrag vooral aan om boetes te vermijden. Langdurige veranderingen in de rijstijl van weggebruikers door de ontradingscampagnes vonden de onderzoekers niet.

In Duitsland, dat enkele jaren geleden het concept van de flitsmarathon pionierde, wordt er al langer getwijfeld aan het langdurige nut van de campagnes. Sommige deelstaten organiseren zelfs niet langer flitsmarathons, onder meer omdat ze zoveel inzet van middelen vragen. Voor het effect van flitsmarathons op het aantal verkeersongevallen bestaat er ten slotte geen sluitend bewijs, aldus de onderzoekers.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
4g63 13:21
afbeelding van 4g63

Continu controle en realistische snelheidsbeperking zou tof zijn.
Zodat de cowboy die 140 wil rijden waar je nu 70 mag zich bezint en de snelheid terug naar 90 kan. Ipv nu iedereen te straffen met 70?
Idem sommige zone 30, altijd showpoezen die 70 willen rijden in bebouwde kom, dus de snelheid moest van 50 naar 30. Wel heu? Als school gaande jeugd onderweg is wel maar verder? Nee dus he.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws