Column YW: Vrees de 3D-instrumentencluster!

3D cockpit auto Peugeot Continental

Toegegeven, we hebben op dit moment grotere katjes te geselen maar de opkomst van de 3D-instrumentencuster belooft nu al de meest gehate trend van de komende jaren in autoland te worden.

Groot nieuws bij Continental vorige week, want de banden en auto-onderdelenproducent liet met trots weten dat de Genesis GV80 uit zal pakken met hun 3D digitale instrumentencluster. Een absolute showcase van kunde maar wel eentje die geen enkele meerwaarde voor de chauffeur biedt. Dat weten we nu al dankzij... Peugeot.

Clusterf*ck

Genesis, het prestigemerk van Hyundai, is namelijk niet het eerste automerk dat met een 3D instrumentencluster op de proppen komt. Peugeot heeft namelijk al haar eigen ontwikkelde i-Cockpit 3D gelanceerd op de nieuwe 208 en 2008. Dat systeem brengt de "klassieke" digitale cluster pal voor de neus een stapje verder door te gaan spelen met diepte.

3D cockpit auto Peugeot Continental

In het geval van Peugeot krijg je info op twee lagen die ook nog eens kan verspringen, ook al lijk je naar een vlak scherm te zien. Het resultaat is een complete clusterf*ck voor je hersenen. Want hoewel je naar een vlakke plaat kijkt moeten je ogen scherp stellen op twee dieptes.

Otterkots

Het resultaat laat zich al raden; binnen de kortste keren kijk je zo scheel als een otter. Want je huidige snelheid kan bijvoorbeeld dichter staan dan de navigatie-info. Je oog kan daardoor geen rustpunt vinden en moet continu opnieuw scherpstellen. Alsof je continu een beetje onscherp kijkt... maar ook weer niet.

3D cockpit auto Peugeot Continental

Om maar te zeggen dat ik niet echt warm loop voor de technologie. Virtual reality-brillen bewezen eerder al dat niet iedereen gediend is met een complexer beeld (lees: kotsmisselijk). Daarom ook een warme oproep naar de autoconstructeurs; hoewel we begrijpen dat een "3D cockpit" best stoer staat in je verkooppraatje hunker ik vooral naar een simpele en goed leesbare head-updisplay. Dankjewel.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Pieter E 17:23
afbeelding van Pieter E

Wat is er eigenlijk mis met mooie analoge tellers? Ik snap wel dat producenten die digitale zooi erin steken, want wss goedkoper te fabriceren (alhoewel daar niets van in de totaalprijs te merken valt). Als klant zou je toch ten minste de keuze moeten hebben om volledig analoog te kunnen gaan...

John 22:09
afbeelding van John

In mijn naïef optimisme denk ik dat zulke 3D-instrumentenclusters meestal dure opties zullen zijn. Laten we die opties dus maar laten voor wat ze zijn.

dvg 16:18
afbeelding van dvg

inderdaad,verkoopspraatjes!
hopelijk laten vele potentiele kopers hun ongenoegen blijken bij de dealers.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws