AF-factcheck: nieuwe auto's zullen niet tot 50% goedkoper worden

Korting auto België

Net zoals restaurants niet plots gerechten zullen aanbieden met 50% korting, zal ook de prijs van een nieuwe auto niet plots fors dalen. Als iets te goed lijkt om waar te zijn...

Verschillende media koppen vandaag met een lekker klinkende titel: volgens een Duitse expert zullen auto's door de coronacrisis binnenkort tot wel 50% goedkoper zijn. Een verhaal dat te goed lijkt om waar te zijn... en dat is het ook natuurlijk. Al zeker voor de Belgische markt.

Duitsland is niet België

De hoofdreden voor die plotse daling, volgens Duits automarktexpert professor Ferdinand Dudenhöffer, is de overstock bij dealers. Nu werkt de Duitse markt helemaal anders dan de Belgische. De Belg koopt immers zijn auto nog steeds grotendeels op bestelling. Daardoor worden dealers niet verplicht om van de constructeur jaarlijks een bepaald aantal auto's af te nemen. Wat de klant bestelt, zal de klant krijgen. De parkings van dealers lopen bij ons dus niet vol met auto's die ze niet verkocht krijgen. Sterker nog: de parkings van dealers lopen leeg, wegens geen nieuwe bestellingen én geen nieuwe productie.

Korting auto België

Het lijkt zelfs eerder logischer dat er productieschaarste zal ontstaan. Verschillende automerken gaan er immers van uit dat het uitstellen van de autoaankoop geen afstel is. Eenmaal de dealers in Europa terug open gaan, verwachten merken dus een toestroom van orders. Daardoor kunnen de wachttijden wel eens oplopen. De fabrieken en het transportproces moeten eveneens terug opgestart worden.

Geen plannen

We polsten eens bij BMW Belux naar hun situatie: "Echt veel stock hebben we niet in België. Temeer omdat de Belgische klant nog steeds liefst auto's op bestelling koopt. Meer nog: het sluiten van de assemblagefabrieken om onze werknemers te beschermen heeft als bijkomende effect dat er geen teken van overproductie is."

Korting auto België

Hetzelfde verhaal horen we bij Mazda Belux: "Onze auto's komen op bestelling van de klant aan in de haven van Antwerpen, waardoor we de komende weken of maanden niet plots met een gigantische overstock zitten die we kwijt moeten. Het zou dus raar zijn om als bedrijf plots auto's met een fikse korting te gaan verkopen. Een restaurant gaat ook niet plots gerechten aanbieden met 50% korting, dan kan je beter meteen de boeken toe doen."

Toch verwachten we straffe deals

Rechtstreeks zal je bij de dealer dit najaar dus geen "coronadeals" moeten verwachten. Toch lijkt het ons niet ondenkbaar dat er binnenkort straffe deals te rapen vallen bij een "nieuwe" auto. Het is namelijk niet ondenkbaar dat door de aanhoudende lockdown verschillende autoverhuurbedrijven in het zuiden van Europa over de kop zullen gaan. Zoals bij ons de automarkt gedomineerd wordt door de leasingsector, is in Zuid-Europa de verhuursector immers de dominante partij. Die sector is goed voor duizenden auto's die voor een korte termijn worden ingeschreven.

Korting auto België

Zo'n vloot nieuwe auto's die geen kilometer hebben gereden (wegens geen toerisme) kan wel eens in handen vallen van private lease-bedrijven of de Cardoens van deze wereld. Kortingen tot 50%? Die zullen evenwel niet de norm gaan worden.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Waxweazel 12:45
afbeelding van Waxweazel

Grote kortingen zullen nodig zijn voor de klant om toch een auto te kunnen kopen (lease of privé).
Bijna alle auto's staan veel te duur in de verkooplijsten en met deze crisis is het voor iedereen te duur geworden om nog de normale standaardprijs te betalen zonder enige korting.
De enige die misschien zonder fikse kortingen kan aan de man kan brengen zal Dacia zijn.

suskewiet 15:08
afbeelding van suskewiet

mocht iedereen nu eens gelijktijdig beslissen om het eerste half jaar geen auto te bestellen dan zullen ze hun prijzen wel moeten verlagen

UW REDDER 11:02
afbeelding van UW REDDER

Suskewiet, vanwaar dat plan?
Als iedereen zo redeneert, haalt de overheid binnenkort geen euro BTW of accijns meer op, en dan kan je meteen een kruis zetten over onderwijs, gezondheidszorg en justitie.
als u minder wil betalen voor een auto, koop dan een kleintje.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws