Te veil: allerlaatste Porsche 911 (991)

Porsche 911 Speedster 991 veiling RM Sotheby's

Veilinghuis RM Sotheby’s en de Amerikaanse Porsche-importeur slaan de handen in elkaar voor het goede doel. Wat er onder de hamer gaat? Deze Porsche 911 Speedster, oftewel het allerlaatste 911-model van de 991-generatie dat ooit werd geproduceerd.

In 2018 onthulde Porsche voor zijn zeventigste verjaardag een conceptmodel van een nieuwe Speedster. Opmerkelijk op twee manieren: enerzijds zat hij tjokvol verwijzingen naar historische Porsche-modellen, anderzijds was deze Speedster nog een model dat op de 991-generatie van de 911 gebaseerd was. Tegelijk was Porsche immers al volop bezig met de lancering van de huidige 992.

Naast het chassis van de 911 GT3 en het koetswerk van een Carrera 4 Cabriolet – op de Speedster-bulten na dan – bevatte dit uitzonderlijke model ook de motor van de GT3: een atmosferische zescilinder boxer met 500 pk, in combinatie met een manuele zesbak. De voorvleugels en kofferklep bestonden net als in de 911R uit koolstofvezel. Standaard waren de remmen uit hetzelfde materiaal gemaakt.

Porsche 911 Speedster 991 veiling RM Sotheby's

Van deze Porsche 911 Speedster werden er 1.948 exemplaren gebouwd, als verwijzing naar het ‘geboortejaar’ van Porsche. Dit exemplaar is het allerlaatste exemplaar dat van de band rolde, en dus ook het allerlaatste exemplaar van de 991-generatie. Voor de gelegenheid gebeurde dat niet in Zuffenhausen, maar in Weissach. Deze Speedster belandde daarna in de collectie van de Amerikaanse Porsche-importeur.

Vanaf morgen gaat deze Porsche 911 Speedster onder de virtuele hamer in een onlineveiling van RM Sotheby's. Wie interesse heeft, kan makkelijkheidshalve maar beter een adres in de Verenigde Staten hebben. Maar het winnende bod krijgt niet alleen de auto, maar ook een bijpassend 911 Speedster Heritage Design-horloge, een uniek boek over de productie van dit specifieke exemplaar, de nodige echtheidsdocumenten en –handtekeningen, een uitnodiging om de auto in ontvangst te nemen tijdens de Monterey Car Week (of daarna, als de coronacrisis roet in het eten blijft gooien), en een persoonlijke rondleiding in Weissach.

Porsche 911 Speedster 991 veiling RM Sotheby's

De waarde van deze Porsche 911 Speedster wordt geschat op zo’n 312.000 dollar, die van het horloge op 10.000 dollar. De opbrengst van de veiling gaat naar goede doelen die de coronacrisis bestrijden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws