Rood kruis boven je rijstrook? Voeg dan onmiddellijk in!

Rood kruis rijstrook matrix signalisatie snelweg autostrade spitsstrook

Het Agentschap Wegen en Verkeer is een nieuwe campagne begonnen om ons bewust te maken van de betekenis van een rood kruis op een signalisatiebord boven een rijstrook. Wie voorbij zo’n rood kruis rijdt, riskeert een boete van 174 euro.

Ze zijn intussen een vertrouwd gezicht op onze snelwegen: dynamische signalisatieborden of zogenaamde matrixborden. Ze geven een aangepaste maximumsnelheid aan of wijzen op een rijstrook die verderop afgesloten is. In dat geval tonen ze eerst een schuine pijl die naar de rijstrook ernaast wijst, en een eindje verderop een rood kruis, dat aangeeft dat de rijstrook afgesloten is.

Heel wat weggebruikers trekken zich echter niets aan van dat rode kruis boven een rijstrook. Toch wijst de signalisatie op een gevaarlijke situatie die zich verderop bevindt maar die je niet altijd meteen kunt zien, zoals een ongeval, wegenwerken of een afgesloten spitsstrook, zo zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Weggebruikers hebben vaak de neiging om daarom door te rijden tot het incident in kwestie.

Volgens artikel 62bis (paragraaf 1) van de wegcode is dat echter strikt verboden. Wie voorbij een rood kruis op zijn rijstrook rijdt, begaat een verkeersovertreding van de derde graad, zo zegt artikel 3 (paragraaf 38) van de wegcode. Daar staat een boete op van minstens 174 euro. Het AWV raadt aan om te ritsen vlak voor het rode kruis.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws