Rood kruis boven je rijstrook? Voeg dan onmiddellijk in!

Rood kruis rijstrook matrix signalisatie snelweg autostrade spitsstrook

Het Agentschap Wegen en Verkeer is een nieuwe campagne begonnen om ons bewust te maken van de betekenis van een rood kruis op een signalisatiebord boven een rijstrook. Wie voorbij zo’n rood kruis rijdt, riskeert een boete van 174 euro.

Ze zijn intussen een vertrouwd gezicht op onze snelwegen: dynamische signalisatieborden of zogenaamde matrixborden. Ze geven een aangepaste maximumsnelheid aan of wijzen op een rijstrook die verderop afgesloten is. In dat geval tonen ze eerst een schuine pijl die naar de rijstrook ernaast wijst, en een eindje verderop een rood kruis, dat aangeeft dat de rijstrook afgesloten is.

Heel wat weggebruikers trekken zich echter niets aan van dat rode kruis boven een rijstrook. Toch wijst de signalisatie op een gevaarlijke situatie die zich verderop bevindt maar die je niet altijd meteen kunt zien, zoals een ongeval, wegenwerken of een afgesloten spitsstrook, zo zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Weggebruikers hebben vaak de neiging om daarom door te rijden tot het incident in kwestie.

Volgens artikel 62bis (paragraaf 1) van de wegcode is dat echter strikt verboden. Wie voorbij een rood kruis op zijn rijstrook rijdt, begaat een verkeersovertreding van de derde graad, zo zegt artikel 3 (paragraaf 38) van de wegcode. Daar staat een boete op van minstens 174 euro. Het AWV raadt aan om te ritsen vlak voor het rode kruis.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Swinnie 20:11
afbeelding van Swinnie

En wat als het geen rood maar een zwart kruis is (digitaal)? Is dat dan verboden om op dat rijvak te rijden?

Belmans Jan 22:30
afbeelding van Belmans Jan

Blijkbaar veronderstelt de overheid dat je dit allemaal zomaar weet, of minstens goed interpreteert. Anderzijds, gedurende lange tijd, met diverse campagnes en met veel tamtam, leerde de overheid ons hoe we met zijn allen moeten ritsen, namelijk net op het einde van rijstrook die afgesloten is.
Op die manier rijdt eerst een wagen van de open rijstrook door, en vlak erachter een wagen van de afgesloten rijstrook, dit alles net voor het afsluitpunt.
Nu blijkt plots dat dit allemaal totaal fout is indien tweehonderd meter voor dit punt een rood kruis boven de rijstrook brandt. Als goede burger en oplettende bestuur, die jaarlijks behoorlijk wat kilometers afmaalt, was ik echter van mening dat dit rode kruis diende om de bestuurders er van op de hoogte te brengen dat wat verder die rijbaan afgesloten was!! Een logische gedachte, dacht ik. Gevolg van deze situatie is dat tal van automobilisten, met dezelfde logische gedachtengang als mezelf, een fikse boete in de bus konden vinden.
Onduidelijkheid troef bij de overheid; en de burger, verbaasd als hij is, betaalt de (hoge) boetes, want hij had blijkbaar beter moeten weten.....

Adriaan 13:08
afbeelding van Adriaan

Wel dat is ook exact wat de overheid verwacht, in Belgie, en daarin zijn we zeker niet alleen geld het rechtsbeginsel: elkeen wordt geacht de wet te kennen. Waardoor je niet in de rechtbank met argumenten kan afkomen: "maar meneer de rechter, ik was niet op de hoogte"
Ik schakel nu wel mijn advocaat voor de duivel modus uit...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws