Te koop: Lotus Esprit Turbo van Colin Chapman (en Margaret Thatcher)

Lotus Esprit Turbo S3 Colin Chapman

Interessant zoekertje dat opdook over het Kanaal: een Lotus Esprit Turbo S3. Niet zomaar eender welke Esprit, maar de persoonlijke Lotus van oprichter Colin Chapman. Reed ook enkele rondjes aan het stuur van deze Esprit Turbo: voormalig Brits premier Margaret Thatcher.

De Lotus Esprit Turbo werd in februari 1981 gebouwd. Het zilvergrijze exemplaar met rode lederen interieur werd gereserveerd voor Colin Chapman, oprichter van het Britse merk. Chapman liet enkele wijzigingen aanbrengen aan zijn Turbo: een gewijzigde en verlaagde ophanging, een beter geïsoleerd koetswerk, aangepaste remmen, een pollenfilter (voor Chapmans hooikoorts), een unieke stuurbekrachtiging, een voor Chapman ‘geoptimaliseerde’ motor en BBS-velgen.

Lotus Esprit Turbo S3 Colin Chapman

Tijdens een bezoek van toenmalig premier Thatcher aan Norwich passeerde de Iron Lady ook in de Lotus-fabrieken. Chapman liet haar enkele recente auto’s zien, en liet Thatcher een toertje maken met zijn persoonlijke Esprit Turbo. Ook Lotus-teamrijder en F1-piloot Elio de Angelis mocht met Chapmans Esprit rijden.

Lotus Esprit Turbo S3 Colin Chapman

In de jaren na Chapmans overlijden, in 1982, wisselde de Esprit Turbo regelmatig van eigenaar. De laatste keer gebeurde dat in 2011. Vandaag heeft de Esprit zo’n 11.000 mijl op de teller (zo’n 17.700 kilometer), is er een omvangrijke geschiedenis beschikbaar, en gaat het nog steeds om een perfect onderhouden matching numbers-exemplaar. De prijs is op aanvraag, maar naar verluidt mag je dat bedrag zoeken in de buurt van 100.000 pond.

Lotus Esprit Turbo S3 Colin Chapman

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws