Volkswagen schakelt versnelling hoger met laadrobots

Volkswagen laadrobot

De Duitse constructeur Volkswagen is volop bezig met de ontwikkeling van laadrobots. Die zijn bedoeld voor parkeerterreinen waar er niet voldoende laadmogelijkheden zijn, en rijden een mobiele opslagunit voor elektriciteit tot bij de auto.

Het lijkt sciencefiction, maar het is Volkswagen menens. De Duitse constructeur werkt volop aan een mobiele laadrobot, en heeft nu zijn eerste prototypes klaar. De laadrobot is bedoeld voor afgesloten parkeerterreinen, zoals parkeergarages, waar de investering om op elke parkeerplek een laadpunt te plaatsen, te zwaar doorweegt.

Als de eigenaar van een geparkeerde auto heeft aangegeven dat de auto moet worden opgeladen, rijdt zo’n laadrobot een mobiele opslagunit voor elektriciteit tot bij de auto. De robot kan de laadklep van de auto zelfstandig openen en sluiten, en de mobiele opslagunit met de auto verbinden. Tijdens het laden kan de robot dan andere opslagunits tot bij andere auto’s rijden. Als de laadbeurt voltooid is, rijdt de robot de opslagunit weer naar een soort dockingstation om op te laden.

Volkswagen laadrobot

Het sleutelwoord bij deze technologie is “car-to-X-communicatie", waarbij de auto kan communiceren met de infrastructuur om hem heen. Op die manier moet de laadrobot de opdracht voor het opladen binnenkrijgen en het hele werkje zelfstandig afronden. De eigenaar van de auto kan een gelijkaardig commando geven via een smartphone-app. Als die car-to-X-communicatie verder ingeburgerd is, zijn de laadrobots klaar om gelanceerd te worden, hoopt Volkswagen.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws