Toyotagate: 10 jaar lang gesjoemel met uitstoot

Toyota is in de Verenigde Staten betrapt op 10 jaar lang sjoemelen met de uitstoot van zijn plaatselijke modellen.

180 miljoen dollar, zoveel betaalt Toyota aan boetes nadat het tot een akkoord is gekomen met de Amerikaanse justitie. In een verklaring zegt het gerecht dat Toyota “systematisch en langdurig” een wet heeft overtreden die vereist dat constructeurs potentiële defecten moeten melden aan systemen die de uitlaatgassen moeten zuiveren. Meer specifiek is een bedrijf verplicht om een verslag over te maken aan het Amerikaanse milieuagentschap EPA als in een periode van 12 maand 25 voertuigen of meer met dergelijke problemen te maken hebben gehad, zodat de overheid kan bepalen of er maatregelen moeten worden getroffen.

10 jaar gezwegen

Volgens het gerecht zou Toyota in de periode van 2005 tot 2015 naar schatting 78 keer verzuimd hebben om zo’n verslag in te dienen. Toen het in 2015 toch een rapport overmaakte, bleek het om een probleem van liefst acht jaar eerder te gaan. “De daden van Toyota ondermijnen het zelfrapporteringssysteem van EPA en hebben waarschijnlijk geleid tot het uitstellen of afwenden van uitstootgerelateerde terugroepacties. Dat heeft Toyota financieel voordeel opgeleverd en geleid tot een te hoge uitstoot van vervuilende stoffen”. Met andere woorden: Toyota heeft doelbewust te vervuilende wagens in het verkeer gebracht uit winstbejag.

Gas War

Wat de zaak nog pijnlijker maakt, is Toyota’s stellingname in de ‘Gas War’ die de voorbije jaren in de VS woedde. Amerikaans president Donald Trump wou namelijk de uitstootnormen die door zijn voorganger Barack Obama waren ingevoerd ongedaan maken. Sommige constructeurs verzetten zich tegen die plannen omdat zij dachten dat het hen op langere termijn een concurrentieel nadeel zou geven op andere markten met strengere normen. Andere autobouwers kozen de kant van Trump en onthaalden de laksere normen op gejuich. Toyota… schaarde zich bij het laatste kamp. Het gesjoemel waar het nu op is betrapt, verklaart die stellingname alvast gedeeltelijk…

Auteur: Auteur: Bert Troubleyn
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Adriaan 16:32
afbeelding van Adriaan

Is dit een actieve vorm van sjoemelen of een administratieve fout? Liep het intern onbewust niet, werden de rapporteringen niet correct afgehandeld of was het echt met de bedoeling om te frauderen, als het over 78 keer verzuimd om iets te melden (of is het 78*minstens 25 gevallen?)gaat over 10 jaar, op een totaal van bijna 20 miljoen verkochte auto's tijdens die periode vraag ik mij oprecht af of dit kwade opzet was.

Jos D. 07:35
afbeelding van Jos D.

Ik lees enkel dat ze die rapportering zo'n beetje aan hun laars gelapt hebben. En daar wordt duidelijk niet mee gelachen. En terecht ook.
Daaruit concluderen dat ze al die tijd te vervuilende wagens op de markt hebben gebracht is m.i. zwaar uit de bocht gaan qua journalistiek.

Adriaan 10:57
afbeelding van Adriaan

Je moet niet enkel op hln.be meer zijn voor sensatie nieuws in vlaanderen!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws