Grijp je kans: Jaguar C-X75 uit Bondfilm “Spectre” te koop

Jaguar C-X75 Spectre 2015

Na jaren geduld oefenen is het zover: onze favoriete Jaguar staat te koop. Dan hebben we het niet over een E-Type, Mark II of F-Type R maar wel over de C-X75: de supercar die Jaguar ons toonde in de Bondfilm Spectre en dan doodleuk niet in productie nam.

Als je houdt van Bondfilms, dan is de feloranje C-X75 van slechterik Mr. Hinx je waarschijnlijk niet ontgaan. Als je ook nog eens liefhebber bent van Jaguars, dan weet je vermoedelijk ook dat de Britten deze auto ondanks lovende reacties nooit formeel in productie namen. Nu kan je er toch eentje op de kop tikken, want in het Verenigd Koninkrijk staat één van de stuntwagens uit de film te koop.

Gasturbines

In 2015 maakten kijkers van de Bondfilm Spectre kennis met deze feloranje C-X75, maar toch was de verschijning niet helemaal nieuw. Al in 2010 pronkte de auto voor het eerst op de Paris Motor Show met de belofte dat de constructeur hem in een beperkte oplage van 250 exemplaren ging produceren. Zover kwam het echter nooit: in de nasleep van van een economische crisis besloot Jaguar in 2012 dat een supercar van pakweg een miljoen euro geen juiste zet zou zijn.

Jaguar C-X75 Spectre te koop 2021

Achter de schermen creëerden de ingenieurs toch vijf prototypes, al werd de aandrijflijn wel herzien. Oorspronkelijk zou de C-X75 namelijk aangedreven worden door twee elektromotoren die hun stroom krijgen van twee gasturbines, maar die laatste moesten uiteindelijk plaats maken voor een 1.6-litermotor met twee turbo’s. In combinatie met een elektromotor op beide assen hoestte het apparaat zo’n 890 pk op.

Porsche-ophanging en Jaguar-V8

De C-X75 verdween bijna compleet onder de radar tot in 2015, wanneer de auto de Aston Martin DB10 van James Bond op de hielen zat in Spectre. De filmauto ruilde voor de gelegenheid zijn zilveren laklaag in voor een feloranje kleurtje en vertoonde onderhuids heel wat verschillen met de oorspronkelijke C-X75. Zo werd de hybride aandrijflijn ingeruild voor een V8 van Jaguar en kwam de ophanging van een Porsche-rallywagen om de hobbelige achtervolging te kunnen overleven.

Jaguar C-X75 Spectre te koop 2021

Jaguar bouwde naar verluidt nog eens zes van deze machines voor de Bondfilm, wat het wereldwijde totaal aan C-X75’s op elf exemplaren zou plaatsen. Toch kan deze exclusieve supercar nu van jou worden, want in het Verenigd koninkrijk is één van de wagens uit Spectre verschenen op zoekertjessite PistonHeads. Je moet er echter wel wat voor over hebben: de verkoper vraagt er 864.000 pond voor, omgerekend zo’n 1.012.000 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws