Hyundai verkoopt vanaf nu alleen nog elektrische auto’s in Noorwegen (2023)

Hyundai Ioniq 5 2023

Groot nieuws voor Hyundai-fans, of toch voor zij die net hun migratie naar Noorwegen aan het voorbereiden waren. Daar kan je met ingang van 2023 namelijk geen enkele Hyundai met een verbrandingsmotor meer bestellen. Zelfs de hybrides gaan eruit, en alleen de EV’s en een waterstofauto blijven over.

Ben je al eens op de baan geweest in Noorwegen, dan heb je het vast gemerkt: het Scandinavische land loopt sterk voor in de omschakeling naar elektrische auto’s. Daar plant de overheid namelijk om de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren te bannen vanaf 2025, en dat lijkt de bevolking ook helemaal niet te storen. Zo was de verkoop van elektrische auto’s daar vorig jaar alweer goed voor zo’n driekwart van de totale markt, en dat hebben ze ook bij Hyundai gemerkt. Zij melden namelijk dat 93% van de in Noorwegen verkochte Hyundai’s in 2022 elektrisch was, dus het vervolg van dit nieuwsbericht zal je weinig verbazen.

Elektrisch en waterstof

Inderdaad: de Noorse Hyundai-importeur heeft per 1 januari 2023 alle verbrandingsmotoren uit zijn gamma geschrapt. Zo is Hyundai er voortaan een zuiver elektrisch merk, met de Kona Electric, de Ioniq 5, de Ioniq 6 en de Nexo in de aanbieding. Die laatste maakt dan wel gebruik van een brandstofcel op waterstof, maar het is nog steeds een elektromotor die het ding in beweging zet. Als laatste spoor van Hyundai’s verbrandingsverleden staat de Tuscon PHEV nog even op hun Noorse website, maar daarvan gaan uitsluitend nog stockwagens over de toonbank tot de voorraad op is en ook die er verdwijnt.

Hyundai Ioniq 6 2023

Het is trouwens niet de eerste keer dat Hyundai een dergelijke stap zet in Noorwegen, want sinds 2020 verkopen de Koreanen er al uitsluitend stekkerauto’s. Zo kon je naast de EV’s enkel nog die Tucson PHEV en de Santa Fe PHEV bestellen. Ons Hyundai-aanbod is, ter herinnering, aanzienlijk uitgebreider dan dat met de i10, de i20, de i30 hatchback, fastback en station, de Bayon, de Staria en zelfs een setje hothatches onder de N-noemer. De kans is dus relatief klein dat de constructeur ook bij ons de stekker uit zijn verbrandingsmodelletjes zal trekken.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws