GM laat de V8 nog even niet vallen

General Motors is nog niet klaar met de V8, ondanks de shift die de industrie inzet richting elektrificatie. De Amerikaanse constructeursgroep heeft net besloten een kleine 800 miljoen euro te investeren in een nieuwe generatie van de iconische LS V8.

Je moet het de Amerikanen nageven: eigenzinnig zijn ze wel. Want waar zelfs een sportmerk als Mercedes-AMG zijn V8 uitfaseert ten faveure van een plug-in hybride viercilinder zoals in de AMG C 63, kondigt General Motors doodleuk aan dat het 854 miljoen dollar (785 miljoen euro) investeert in de productie van een nieuwe generatie 'small-block V8', ofwel een nieuwe generatie van de iconische LS-motorreeks. Maar ook in EV's wordt geïnvesteerd: een mooie 64 miljoen dollar (58,8 miljoen euro).. huh?

Elektrificatie niet van de baan

Laat deze cijfers je niet te veel verblinden: het betekent niet dat GM nog geen geld steekt in de elektrificatie van zijn gamma. Begin 2022 kondigde het concern bijvoorbeeld nog aan dat het 7 miljard dollar (6,4 miljard euro) investeert in de ontwikkeling en (batterij)productie van zijn Ultium-platform voor elektrische wagens, waar onder andere de Chevrolet Silverado EV en GMC Hummer EV gebruik van maken. Die 64 miljoen dollar van nu dient enkel om de fabriek in Rochester (New York) te ondersteunen voor de productie van koelsystemen voor batterijpakketten.

Die 854 miljoen dollar is vooral bedoeld om de traditionele pick-ups en SUV's een nog iets langer leven te geven met een nieuwe generatie V8-motoren, voor wie nog niet wil overstappen op elektrische wagens, bijvoorbeeld mensen die op het Amerikaanse platteland wonen. De LS en LT V8 van GM zit in alles van de nieuwste Corvette C8, inclusief de pas aangekondigde hybride Corvette E-Ray, tot de grote SUV's en pick-ups als de Cadillac Escalade en de GMC Sierra. De LS- en LT-motoren zijn vooral in de VS geliefd vanwege hun compacte formaat, hun lage gewicht dankzij de aluminium bouw en de hoge vermogens die ermee te behalen zijn. Het is dan ook een erg populaire keuze voor motorswaps.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws