Vaarwel, Mercedes CLS: grondlegger van vierdeurs coupé gaat uit productie

Mercedes CLS Afscheid 2023

Mercedes neemt afscheid van een iconische naam: CLS. Dat model was destijds zowat de eerste vierdeurs coupé, en zo de inspiratiebron voor talloze andere premiummerken. Twee decennia en drie generaties later is de CLS echter overbodig geworden, en een blik op Mercedes’ elektrische modellen leert meteen waarom.

We schrijven 2003 wanneer Mercedes-Benz een opmerkelijke conceptcar voorstelt op de IAA in Frankfurt: de Vision CLS. Ze wisten het toen waarschijnlijk zelf nog niet, maar de Duitsers hadden net de nichemarkt van de vierdeurs coupés uitgevonden. Wanneer ze het model een jaartje later nagenoeg onveranderd in productie namen, was de vraag naar de aalgladde sedan dan ook groot. Zo groot zelfs, dat BMW al snel plannen voor een 6 Reeks Gran Coupé en Audi voor een A7 op de tekentafel had liggen. 20 jaar later zijn de tijden echter veranderd, en de autowereld al helemaal.

Binnenshuis weggeconcurreerd

Daarom heeft Mercedes aangekondigd dat de CLS nog in augustus van dit jaar uit productie gaat zonder rechtstreekse opvolger. Zijn teloorgang valt in die zin samen met de overgang naar de nieuwe E-Klasse, want alledrie de generaties van de grote coupé deelden natuurlijk hun platform met de E’s van hun tijd. Dat is echter niet de enige reden waarom Mercedes nu de spreekwoordelijke stekker uit de CLS trekt, ondanks bijna een half miljoen verkochte exemplaren. Zo kondigde het merk eerder al aan zijn — best omvangrijke — portfolio te willen inkrimpen, en daarom worden ook de C- en E-Klasses coupé en cabrio binnenkort samen vervangen door een nieuwe CLE.

Mercedes CLS Afscheid 2023

Bovendien werd de CLS in de voorbije jaren steeds meer weggeconcurreerd door andere modellen binnen het Mercedes-gamma, en dan hebben we het niet alleen over de GT 4 Door Coupé van Mercedes-AMG. Kijk maar eens naar de silhouetten van de elektrische EQE en EQS, en maak ons wijs dat die je niet doen denken aan alles waar de CLS in 2004 al mee debuteerde. Kortom: het enige dat we dan nog nodig hebben is een shooting brake-variant van de EQE om die van de CLS te doen vergeten… Luister je, Mercedes?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws