Autonieuws: Varia

Kwijl mee: Porsche heeft een ‘nieuwe’ 993 Speedster gebouwd (2024)

Porsche heeft een nieuwe 911 Speedster gebouwd, maar dat is geen 911 van de generatie die je nu denkt. In de plaats daarvan greep de ‘Sonderwunsch’-afdeling terug naar de 993 van de 90’s en bouwden ze die om tot open tweezitter. Jawel: dat noemen we nog eens een personalisatieprojectje!

Personalisatie is tegenwoordig alles bij luxemerken, vraag het maar eens aan Porsche. Zo kan je er sinds kort niet alleen elke denkbare kleur op je auto laten draperen langs het ‘Paint to Sample’-programma, maar hebben de Duitsers ook een heuse personalisatieafdeling uit de grond gestampt onder de noemer ‘Sonderwunsch’. Sindsdien kregen we al alles te zien van een 911 die moet doen denken aan de allereerste met turbo ooit tot een 911 met een laklaag bijna even veel kost als een hele nieuwe 911… Maar je kan er blijkbaar met nog gekkere wensen terecht.

Drie jaar werk

Zoals, we zeggen maar iets, de wens om een gloednieuwe 911 Speedster uit de 90’s te bezitten. Dat is namelijk waar je hier naar kijkt, want in essentie is dit een exemplaar van de 993-generatie uit 1994. Die heeft de Sonderwunsch-afdeling echter compleet gerestaureerd en omgebouwd tot tweezits Speedster. Zo zit de voorruit een stukje lager terwijl hij achterop twee kenmerkende bulten kreeg, die bij slecht weer overspannen worden door een tentdakje. Achterin vind je dan weer een turboloze, luchtgekoelde 3.8-liter boxermotor uit de RS-versie van de 993, goed voor 300 pk. Het is trouwens de eerste keer dat de Sonderwunsch-afdeling zich aan een complete auto waagt en het duurde dan ook drie jaar om deze restomod te bouwen.

Image
Porsche 993 Speedster Sonderwunsch 2024

Het is echter niet de eerste keer dat Porsche een Speedster-versie van de 993 maakt, wel integendeel. Zo kon je van die generatie af-fabriek geen Speedster meer krijgen maar eerder werden er al twee stuks gebouwd in opdracht van klanten — eentje voor Ferdinand Porsche zelf en eentje voor acteur Jerry Seinfeld. Dat maakt van deze nieuwe 993 Speedster dus nummertje drie, dus we kunnen nog steeds spreken van een zeldzame verschijning. Kwijl daarom gerust nog even mee in onderstaande galerij, want de kans is klein dat je er ooit nog eentje zal zien.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen