Autofans videotip: winterbanden vs 4x4

winterbanden vs 4x4

Bij Autofans hebben we altijd al eens een winterbanden versus vierwielaandrijving test willen doen. Handig dat Autocar dit voor ons heeft gedaan. Net zoals Autocar krijgen we immers af en toe vierwielaangedreven wagens zonder winterbanden, ook in de winter. Zo hebben we reeds in volle sneeuw een Range Rover Sport, een Skoda Yeti en een Insignia OPC gehad op zomersloffen. De uitkomst van de test is voor ons dan ook niet verbazingwekkend, maar we kunnen ons inbeelden dat veel mensen hier van verschieten.

Autocar zet voor de gelegenheid 2 Skoda Yeti's tegenover elkaar. De dieseltjes hebben exact hetzelfde vermogen, maar de één heeft voorwielaandrijving en de ander vierwielaandrijving. De FWD versie krijgt winterbanden en de AWD versie moet het met zomerbanden doen. Om de prestaties te testen in de sneeuw wordt er een dragrace gehouden, doen ze een remtest en een test om te zien hoeveel laterale g-krachten ze met beide wagens kunnen bekomen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Techno Patat 15:18
afbeelding van Techno Patat

No sweat! En ik moet toegeven dat ik echt verast was over hoe makkelijk het ging :P! Maar overall was het een toffe dag :)!

Techno Patat 15:17
afbeelding van Techno Patat

Ik heb een 4x4 met winterbanden! En ik zeg: voor minder doe ik het niet! Fenomenale hoeveelheden grip in alle omstandigheden! Ik schrok wel van het gigantische verschil in remweg! Hoe mensen nog kunnen blijven beweren 'dat gaat toch wel' is mij een raadsel!

Toen het die dinsdagmorgen zo hard sneeuwde heb ik m'n vriendin naar haar werk gebracht en toegekomen bij de brug over de E403 stond er een klein filetje! Iedereen die de brug opreed gleed er weer af (tot dan toe gelukkig zonder ongevallen). Ik heb tractiecontrole afgelegd (oke oke, ze lag al af want ik had een groot en leeg rondpunt tegengekomen :D!) en ik ben gewoon in 2e versnelling zonder gas te geven naar boven gereden zonder enig drama, zonder te slippen, ... Piece of cake! Doe dat maar met je zomersloffen...

Techno Patat 18:35
afbeelding van Techno Patat

Ik ben er niet aan begonnen zelfs! De vorige eigenaar heeft de velgjes kapotgereden in de winter, dus dan maar achterlaten bij de bandenboer en een vers laagje vernis erop maten leggen na een zuurbadje :)! En dat het vernis nu een antracietkleurtje heeft is mooi meegenomen :)!

Stefan 19:50
afbeelding van Stefan

En die grote jeeps zijn nog gevaarlijker in de sneeuw, vaak geen echte winterbanden, maar de dagdagelijkse Mud en snow of nog slechter gewone 4x4 banden.
En dan door hun grote gewicht, gewoon rechtdoor gaan in de bocht...

zie ook : http://www.evo.co.uk/news/evonews/248524/winter_tyres_tested.html
verschil op besneeuw testcircuit:
jaguar XFR zomerbanden: 2min 35
jaguar XFR winterbanden: 2min 04
Mitsubishi evo X FQ-330 zomerbanden: 2min 29

duidelijk zeker?

Techno Patat 21:16
afbeelding van Techno Patat

M'n ouders rijden een xc-90 met 4-seizoensbanden en awd en dat gaat toch prima hoor! Door hun grote gewicht gaan ze net goed remmen in de sneeuw (op ijs niet natuurlijk) en bochten lukken ook prima...

Ik ben grote voorstander van winterbanden, maar op een suv (met awd) en 4-seizoensbanden of gewoon deftige semi-offroad banden is het nu niet echt nodig...
Er zijn veel kleinere grutjes op de weg met hun fiat cinquecento/ford Ka-tje van 20j oud op zomerbandjes die beter een winterbandje zouden plaatsen...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws