Kijktip: "Docview: Alles Kan Schoner" [Canvas, 27/11, 21u]

De vorige aflevering van 'Alles kan schoner' was misschien niet direct toegespitst op autoliefhebbers, in dit tweede deel van het tweeluik komen ze zeker aan hun trekken. Dirk Draulans kijkt hoe weefgetouwen auto's kunnen aandrijven en hoe sequentiële wegverlichting het energieverbruik kan doen dalen.

In twee afleveringen van DocView gaat Dirk Draulans op zoek naar technologieën die de menselijke impact op het milieu verlagen. Eentje daarvan is het gebruik van een motor van Vlaamse weefgetouwen om een elektrische wagen aan te drijven. Het innoverende zit hem in het feit dat er geen magneten in hoeven, zodat geen kostbare en zeldzame grondstoffen moeten worden aangesproken. Verder hebben ze het nog over een systeem waarbij je al rijdend je elektriche auto kan bijladen, al las je daar al meer over op onze site.

Maar behalve een nieuwe motor komt ook een nieuw type verlichting aan bod. Dit soort verlichting stuurt draadloze signalen zodat ze pas aanspringt op het moment - of net ervoor - dat iemand voorbijwandelt of rijdt. Op die manier worden duizenden euro's bespaard op energiekosten, zonder dat je in het donker hoeft te rijden. Volgens het bedrijf dat dit soort sequentiële verlichting ontwikkelt bedraagt het energieverbruik 1/1000e van wat we nu verbruiken op onze wegen.

Stof om over na te denken dus, vanavond op Canvas. Meer info en andere items in het programma vind je op hun website.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws