Vraag: Getint of doorzichtig?

vraag-tint

Een simpele vraag op deze gezapige donderdag, met een dubbele bodem weliswaar; Ben jij fan van getinte ramen?

Hangt het van sommige autofans af, dan moet je met getinte achterruiten rondrijden om indruk te kunnen maken. Toegegeven, veel auto's zien er een stuk beter uit wanneer je niet helemaal binnen kan turen. Want doordat je niet afgeleid wordt door de rommel binnen, let je enkel op de strakke lijnen buiten.

Echter, ooit al achter een SUV/ Crossover met getinte ruiten gereden op de autostrade tijdens druk verkeer? Vergeet meteen maar dat je nog iets kan zien in het verkeer, want je gezichtsveld wordt herleid tot één getinte raam. Misschien toch maar afschaffen die getinte ramen?

Ben jij fan van getinte ramen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (12)

Plaats een reactie
moodystarfish 17:19
afbeelding van moodystarfish

Mja, ik hou wel van licht getinte ramen, waarbij rechtstreekse inkijk wordt verminderd - het doet idd de aandacht meer vestigen op het exterieur.
Hoedanook lijken getinte ramen vaak beter uit te komen op lichte(re) carrosseriekleuren - dat is ook meteen de reden waarom ik niet gekozen heb voor de af-fabriek donker getinte exemplaren op mijn zwarte V60: het lijkt dan wel een lijkwagen... :-( Dat effect wordt dan nog vaak versterkt door het feit dat de voorruit en voorste zijruiten niet (of nauwelijks) mogen getint zijn (en dat is idd ook meteen veel verkeersveiliger).

Los van het esthetische aspect: donker getinte achter-( en zij)ramen leiden idd ook tot een beperktere zichtbaarheid naar het verkeer toe voor je voorligger - een reden te meer om toch meer afstand te houden en niet te gaan "treintjerijden"...

Dirk 17:32
afbeelding van Dirk

Mijn wagen is een jonge occasie. Bij de aanschaf besloot ik vrijwel onmiddellijk om mijn achterste ruiten te tinten. Dit heb ik laten doen door een professiole plaatser om wel 2 redenen. Allereerst als warmtefilter en met deze zonnige dagen kwam deze beslissing als geroepen. Het verschil van temperatuur tegenover niet getinte ruiten is echt wel groot. Ten tweede voor een beperkte, moeilijke inkijk. Dit is vooral van nut als waardevolle spullen op je achterbank plaats zoals bvb handtas, fototoestel, ... Mensen met slechte bedoelingen zullen je spullen niet zo vlug opmerken tegenover standaard ruiten. En dan spreek ik in het geval dat je onderweg bent. Het spreekt voor zich dat je waardevolle zaken beter nooit achterlaat in je geparkeerde wagen. Ten derde zou ik nog kunnen aanhalen dat de wagen er beter uitziet, maar dat is mijn persoonlijke smaak... Dus voor mij een ja.

John 20:26
afbeelding van John

Wij hadden van de skoebidoes hangen maar die bedekken het raam niet volledig waardoor de zon toch nog ons kindje kon ambeteren, gezocht naar tweedehands merk-eigen zonnenetjes (nieuw iets te duur +125€/set) die bedekken het hele raam en hangen niet vast met zuignappen.

O.T: Als het erop zit, zou ik het niet erg vinden, maar betalen als optie zou ik dan weer niet doen. Ik vrees altijd dat het zicht achteruit, 's nachts verschrikkelijk is.

Adriaan 12:13
afbeelding van Adriaan

Getinte ruiten vooraan zijn zeker te doen, alleen is de politie geen fan. Iemand die ik ken heeft dat gedaan, eerst gecoat, maar dan tegen gehouden door de politie, geluk gehad dat hij nog mocht doorrijden, maar moest wel naar de keuring om te bewijzen dat zijn ramen van voor inorde waren. Dan heeft hij er een folie op geplakt, die heeft hij er ook al mogen aftrekken door een politie agent. En volledig terecht vind ik, oogcontact met medebestuurders vind ik zeer belangrijk, in Frankrijk al verschillende keren serieus gevloekt omdat je niet kan zien wat de andere aan het doen was.

Adriaan 12:19
afbeelding van Adriaan

Mijn vorige auto had getinte ruiten, huidige niet, maar nieuwe weer wel. Ik ben vooral gaan appreciëren hoe leuk het is om getinte ruiten te hebben, als ik er geen had :p Kinderen dat van hun oren aan het maken zijn dat de zon in hun ogen schijnt, auto die veel warme wordt, rommel dat zichtbaar is van buiten af. Esthetisch gezien, interesseert het mij niet, maar voor mijn eigen comfort wil ik het zeker hebben.
En als beperkte zichtbaarheid van achterliggers een argument is, verbied dan maar al die bestelwagens, die even goed op het 3de rijvak rijden, veel te dicht tegen hun voorligger, en dan alles dicht slaan als ze voor hun remmen. En dan rij je achter zo'n 4m² aan wit metalen vlak, en moet je soms verdomd goed opletten wat je doet, of je zit erin. Daarbij, sinds de kilometer heffing heb ik de indruk dat er tegenwoordig een wildgroei is aan die bestelwagens. En door een suv kijken lukt ook niet bepaald goed als je auto serieus wat lager is dan die suv's, en dat heb je voor met bijna alles behalve suv's, jeeps, monovolumes en bestelwagens.

Captur Jo 09:53
afbeelding van Captur Jo

Wij hebben in ZO Azie gewoond. Wanneer de zon schijnt smelt je weg zonder getinte ruiten in je voertuig. Als iedereen daarmee rijd in het verkeer hou je automatisch afstand tijdens het rijden. Dus geen gemor over slechte zichtbaarheid.
Nu wonen we terug in België en onze auto heeft af fabriek donker getinte ruiten. Daardoor gebruik ik mijn airco alleen maar voor korte periodes en verhoogt mijn verbruik niet onnodig veel. Geen inkijk achteraan en meer comfort voor de passagiers achterin tijdens de zomer maanden. En als het donker is heb ik pijnlijk veel last aan mijn ogen van heel felle koplampen genre SUV BMW/MERCEDES je kent ze wel. En dan wordt ik steeds verblind in al mijn spiegels. Dankzij mijn getinte ruiten heb ik daar nu geen last meer van.

Berre 10:35
afbeelding van Berre

Ruiten getint 'op zijn Belgisch' (enkel de achterste ruiten) breekt de lijn van de auto esthetisch gezien... Ik vindt het niet mooi.

Praktisch is het enkel in de zomer als je kindjes hebt achteraan maar het beperkt het zicht (zeker in het donker) oa bij achterwaarts parkeren.

Ik heb enkel de achterruit (zijkant) getint waar mijn zoontje zit met een statistische folie. Deze kan je vrij makkelijk bevestigen, weer verwijderen en het jaar nadien weer hergebruiken in de zomer.

John93 17:15
afbeelding van John93

Wie schrijft dit ? Schaf dan ook ineens bestelwagens, bak wagens, camions, lijnbussen, af want daar kan je ook niet doorkijken, het heeft zoveel voordelen zou zelfs vanaf 70% legaal moeten zijn vooraan zoals in veel landen! hoeveel ongevallen gebeuren er niet dankzij lage zon?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws