Vraag: wat mag er van jou anders aan onze rijopleiding?

Vraag: wat mag er van jou anders aan onze rijopleiding?

Onze rijopleiding ziet er vanaf 1 maart 2024 weer wat anders uit. Zo wordt de minimale oefenperiode verlengd en moeten begeleiders naar een vormingsmoment. Een goeie maatregel of mag het van jou gerust nog strenger?

Vanaf 1 maart 2024 moet je als leerling-chauffeur minstens 5 maanden oefenen op de openbare weg voor je je praktische rijexamen mag afleggen. Begeleiders van leerling-chauffeurs moeten opnieuw naar een vormingsmoment. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) weten.

Verplichte workshop

Ook wanneer je op 1 maart 2024 je voorlopig rijbewijs al hebt maar je praktische rijexamen nog moet afleggen, val je onder de aangepaste maatregelen, zo zegt de Vlaamse Regering. Vanaf dan moet je minstens 5 maanden geoefend hebben op de openbare weg voor je je praktische rijexamen mag gaan afleggen. Vandaag ligt die minimumtermijn nog op 3 maanden.

Wie vanaf 1 maart 2024 een zogenaamd ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ aanvraagt, moet die begeleider ook opnieuw naar de schoolbanken sturen. Niet voor een praktische proef, maar wel voor een vormingsmoment of workshop voor een drietal uur. Die maatregel bestond eerder al, maar was sinds maart 2020 niet langer verplicht. Dat vormingsmoment vindt plaats bij een erkende lesgever of kan ook digitaal gevolgd worden.

Vraag

De nieuwe maatregelen moeten de rijopleiding kwalitatiever maken, de verkeersveiligheid en de slaagkansen op het examen verhogen, zo zegt minister Peeters. Maar is dat volgens jou voldoende? Wat mag er nog aan onze rijopleiding veranderen? Laat het hieronder weten in de comments!

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
this 08:15
afbeelding van this

Dat terugkom moment mag terug afgeschaft worden, dat is enkel maar een pestmaatregel die geld uit onze zakken klopt.
En graag ook een grotere focus op zaken die ergernissen veroorzaken bij anderen, zoals in het midden plakken op de autosnelweg. Hoe vaak ik wel geen L-rijders zie op het middenvak plakken... Als ze het al niet juist leren, gaan ze het zelf ook niet juist doen.

FLP 09:20
afbeelding van FLP

Veel meer focus op het verkeer leren lezen, en situaties correct/sneller in te schatten om zo een vlotter verkeer te creëren.
Ook een verplichte praktijktest op de weg (ook voor alle huidige chauffeurs) om de 10j.

philipervm 09:25
afbeelding van philipervm

Om de 5 jaar terug theorie examen doen. Verkeersregels veranderen veel te hard en vele mensen houden deze niet bij. Examen om de 5 jaar examen zou een goede trigger kunnen zijn zodat de mensen bij blijven met de huidige verkeersregels.

Yeelen Moller 09:59
afbeelding van Yeelen Moller

Oefenen op noodsituaties, zoals Ford doet met de Driving Skills for Life, zou helpen om nieuwe bestuurders meer vertrouwen te geven en duidelijk te maken wat hun auto aankan. En ook leren om het gas dieper in te trappen als dat gewenst is, zoals bij de oprit van een snelweg ;)

FLP 12:54
afbeelding van FLP

Dat laatste is meer een probleem bij de "niet zo nieuwe" bestuurders.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws