Vraag: koop je een auto liever nieuw of tweedehands?

Vraag auto kopen nieuw tweedehands 2023

De autosector is weer bijna de oude na een paar moeilijke jaren. Zo moet je waarschijnlijk geen anderhalf jaar meer wachten op je nieuw bestelde auto, waardoor tweedehandswagens ook niet meer aan woekerprijzen hoeven te gaan… Dus wat verkies jij dan: een betaalbare occasie of een gloednieuw stuk techniek?

We hoeven het je vast niet meer te vertellen, maar de autosector heeft een woelige tijd achter de rug. Zo ontstond er in de kantlijn van de coronapandemie een tekort aan elektronische componenten, en de uitbraak van het conflict in Oekraïne deed daar nog een schepje bovenop. Daardoor raakte de productieplanning in allerhande autofabrieken in de war of kwamen de lijnen zelfs al helemaal stil te liggen, wat zorgde voor flink wat vertragingen in de levering van nieuwe auto’s. Dat leidde dan weer tot een stormloop op vooral jonge tweedehandswagens die plots voor aanzienlijk meer geld van eigenaar konden wisselen, en zo was het de afgelopen jaren voor eigenlijk niemand het ideale moment om een auto te kopen.

Inmiddels is de markt echter weer gekalmeerd — op natuurlijk een flinke dosis inflatie na. Zo zien we dat de inschrijvingen van nieuwe auto’s weer bijna het niveau bereikt hebben van voor de pandemie, terwijl er op de tweedehandsmarkt zelfs een lichte daling in de gemiddelde prijzen waargenomen wordt. Dat zet dus de deur open voor een eeuwenoude vraag: Koop jij je volgende auto liefst gloednieuw, of toch tweedehands?

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
John 12:00
afbeelding van John

Ik koop liefst nieuw, tot ik de prijzen zie. Dan denk ik aan de inhoud van mijn portefeuille en zal het tweedehands worden.

Ricardo 13:34
afbeelding van Ricardo

Als ik de prijzen bekijken en wat er maar van korting gegeven word, koop ik liever een jonge tweedehandse. Zo heb ik mijn Honda HR-V Sport met maar 5000km op de teller, voor €20.000 kunnen kopen. Nieuwprijs was €33.000. De rekening is snel gemaakt. Als er foutjes in zaten, wat bijna onwaarschijnlijk is bij Honda, waren die er al uit.

andre123 16:46
afbeelding van andre123

als je de prijzen van de populaire jonge tweedehands ziet gaat uw zin snel over!
en nu de lerertermijnen van nieuwe stilaan weer 'normaal' worden....
die leveringstermijnen waren de enige reden om 2j geleden voor het eerst 2de hands te shoppen,al was het snel duidelijk dat handelaars de problemen met nieuw ook kenden!

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws