Fords Europese topman krijgt promotie

"Wacht maar, straks krijgt die Stephen Odell een dikke bonus en een promotie," werd smalend gezegd nadat de man bij de Ford-fabriek in Genk een sociaal kerkhof had veroorzaakt. Die uitspraak bleek niet zo ver van de waarheid te liggen.

Want donderdag werd meegedeeld dat Stephen Odell, de topman bij Ford Europe, een aantal nieuwe bevoegdheden krijgt. Zo zal hij voortaan ook toezien op de gang van zaken in het Midden-Oosten en Afrika. Hij wordt verder ook 'executive vice president'.

Bij Ford Genk ervaren ze het alvast als een klap in het gezicht. "Het is duidelijk dat iedere vorm van ethiek en fatsoen ver te zoeken is", reageert Gert Steegmans van het ACLVB. "Dit is een pure 'ik ga hier over lijken'-mentaliteit".

Tegelijk reageert men verontwaardigd omdat de promotie niet verdiend zou zijn. Ford Europa kon geen positieve cijfers voorleggen. "Odell maakt dus geen promotie vanwege de resultaten die hij bereikte, maar omdat hij zogenaamd de 'moed' heeft gehad om 10.000 mensen van hun toekomst te beroven" klinkt het bij Rhonny Champagne van vakbond ABVV. Hij maakt de vergelijking met het ontslaan van een heel elftal bij tegenvallende resultaten om vervolgens de trainer een promotie te geven.

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Yvesw 18:30
afbeelding van Yvesw

@Michelangelo: Het blijft een moeilijke kwestie, maar we moeten ook eerlijk zijn...
Mensen die daar al van hun 18de werken gaan een heel schone "premie" krijgen. Dat wordt soms wel eens vergeten. Dagelijks vliegen er mensen op straat doordat kleine KMO's failliet gaan, zonder nen bal te krijgen! Dat zijn erge gevallen. Maar daar berichten ze niet over...
Pas op, ik wil hier niet vertellen dat het allemaal niet erg is wat er met Ford aan de hand is, maar mensen focussen zich zo hard op "die mensen verliezen wel hun job!" dat ze uit het oog verliezen dat er hier over ontslagbedragen van 70.000 euro wordt gesproken. Dat is een hele schone laag choco die ge op uw boterham gesmeerd krijgt hoor.

En ja, ik spreek uit ervaring. Een kennis werd 2 jaar geleden -na 29 jaar dienst- ook op straat gezet bij Nokia Siemens Networks (haar afdeling werd naar India geëxploiteerd). Hierbij kreeg ze een ontslagpremie van ongeveer hetzelfde bedrag als bij Ford + kon ze in een 50+ regeling stappen waardoor ze momenteel meer zou verdienen als ze "dopt" dan dat ze halftime zou gaan werken. (Toont trouwens nog maar eens aan hoe Belgische systeem geen steek houdt...)
Dus voor 20 jarigen is er geen probleem (die vinden nog wel ander werk) en voor 50-plussers is er ook geen probleem (die krijgen nen schone boterham + waarschijnlijk een regeling)
Mensen die begin de 40 zijn, die hebben nog de meeste problemen. Maar opnieuw, 70.000 euro lijkt me niet meteen een groot probleem...

Yvesw 18:30
afbeelding van Yvesw

@Zeebonk: Die premie is toch sowieso gegarandeerd niet? De Wet Renault heeft er voor gezorgd dat er zo'n dingen kunnen worden afgedwongen (gelukkig).
Trouwens, vorig kwartaal maakte Ford 1,7 miljard euro winst. Stel dat de 4300 ontslagen mensen in Genk hun €77.000 euro krijgen dan kost het Ford +/- 331 miljoen Euro. Dat is ongeveer 1/5de van de winst die Ford vorig kwartaal hadden gemaakt. Dus mijn inziens, gaat Ford er niet moeilijk over doen, gewoon het geld ophoesten en alsnog dit kwartaal afsluiten met goede cijfers.
Voor de mensen in Genk gaat het over veel geld, voor Ford is het gelijkwaardig aan -in een gezinssituatie- "We kopen eens nen iPad van een B-merk".

Yvesw 18:00
afbeelding van Yvesw

@Michel: Als je in de 50 bent kan je het met zo'n "laag choco" inderdaad wat rustiger aandoen (halftime werken en wat extra tijd in de kleinkinderen steken bv.) en rustig uitbollen tot je pensioen.
Voor mensen begin de 40 is het nog de ergste situatie. Die MOETEN wel terug aan "den bak" geraken. Laten we hopen dat er ergens een goede ziel is voor die mensen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws