Rijtest + video: Audi SQ2 (2019)

Audi SQ2 Rijtest 2019

Audi geeft ook haar Q2 een S-kuur. Een crossover op het platform van de VW Polo met het 300 pk sterk hart van de Golf R. Het moet niet gekker gaan worden dan deze SQ2.

Ben je bij Audi op zoek naar een snelle comfortabele kilometervreter, dan zal de lokale verkoper je met veel plezier naar de S-modellen begeleiden. Alleen had Audi nog geen snelle versie van haar compacte crossover Q2. Daar brengt het merk met de vier ringen nu verandering in. De SQ2 is geboren.

Benzine-uitzondering

Daarmee volgt de Q2 SUV-broeders Q5 en Q7. Die beschikken namelijk ook over een potentere S-versie. Toch is er een merkelijk verschil tussen deze SQ2 en rakkers SQ5 en SQ7. Zijn grotere broertjes gebruiken namelijk een potige diesel, in deze SQ2 tank je echter benzine. Stilaan uniek aan het worden bij S van Audi, want ondertussen gingen ook als S5, S6 en S7 aan de diesel. Met dank aan de strengere CO2-normen die binnenkort van kracht gaan in Europa.

Audi weet echter dat je zo'n S5 of S7 nog kan verpatsen aan klanten met een romige V6-diesel. Een V6 past echter niet in de compacte motorbaai van de Q2. Waardoor de SQ2 de facto aan de viercilinder moest. Een romige viercilinder diesel met pit zijn we nog niet tegengekomen, waardoor Audi op safe speelt en een oude bekende benzinerakker van stal haalt.

EA888

De SQ2 doet het namelijk met de EA888, Volkswagen Group-jargon voor een viercilinder turbobenzine met een inhoud van 2 liter die je kan kennen vanuit de VW Golf R, de Audi S3, Seat Leon Cupra en nog een hoop andere sportieve varianten van de groep. De cijfers zijn dan ook niet nieuw: 300 pk, 400 Nm koppel en een sprinttijd naar de honderd voor deze SQ2 van 4,8 seconden. De bregrenzer vliegt de compacte crossover in bij de 250 km/u.

Audi SQ2 Rijtest 2019

Verrassend komt deze SQ2 dan ook niet uit de hoek tijdens het rijden. Hij profileert zich als een comfortabele kilometervreter met extra punch wanneer je er om vraagt. De automaat met dubbele koppeling is dan ook zo lui afgesteld in de normale standen dat je onderweg lijkt met een reguliere Q2.

Plezant gerief

Het is pas bij het opzoeken van de lokale binnenbaantjes dat je het S-plaatje ook daadwerkelijk begint te voelen. Deze SQ2 heeft dankzij de Quattro-vierwielaandrijving bakken grip en door de korte wielbasis pivoteert hij als een balletdanser om zijn as in de bochten. Dit is potverdikkeme plezant voor een crossover. Alleen begint daar natuurlijk de marketingpraat doorprikt te worden. Deze SQ2 staat terug twee centimeter dichter bij moeder aarde dan de reguliere Q2, waardoor hij zowat even hoog staat als een A3. Eerder hatchback dan crossover dus, deze SQ2.

Audi SQ2 Rijtest 2019

Je kan jezelf dus de vraag stellen of je niet beter gewoon een S3 Sportback kan kopen. Wel, we kunnen je geen ongelijk geven. De S3 rijdt namelijk op het scherpst van de snee nog net dat tikkeltje pittiger, klinkt auditief - hoewel dezelfde motor - een stuk beter, weegt minder, kost minder, heeft een grotere koffer, verbruikt minder,... enfin, je snapt het wel.

Meer voor minder

Het resultaat is dan ook dat deze SQ2 eigenlijk een S3 Sportback is met een meerprijs van zo'n 900 euro. Niet onoverkomelijk natuurlijk maar buiten een marginaal hogere zit en iets frissere looks - naar Audi-normen - biedt deze SQ2 geen enkele meerwaarde bovenop de S3 Sportback. Meer nog, de S3 staat op een onderstel met multilink achteraan terwijl de SQ2 zich moet behelpen met een semionafhankelijke achteras. Je betaalt dus meer voor minder. Hoeveel je dan juist moet betalen? Minimaal 44.950 euro. Ons testexemplaar kroop echter boven de 60.000 euro. Serieus wat duiten voor een Polo in vermomming met een interieur dat niet meer kan wedijveren met die van moderne Audi's.

Audi SQ2 Rijtest 2019

Conclusie

En daardoor komen we vanzelf bij het gekende Autofans-aankoopadvies. Ben je van plan om een compacte crossover te kopen? Ga dan zeker ook eens rijden met het stationwagenbroertje. Die is vaak goedkoper, ruimer en in deze eco-tijden minder vervuilend. De beste SQ2, is dus een S3 Sportback.

Gelijkaardige wagens

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Anon 23:17
afbeelding van Anon

Voorstel aan Audi: Verlaag dit nu nog is 10 cm, verlaag het dak een extra 5cm, verwijder het grijs plastiek, maak em iets langer en stuur em naar een windtunnel. Zal oneindig beter rijden, zuiniger, mooier en veiliger zijn.

Oja, dat noemt dan Audi s3. Misschien dan maar gewoon stoppen met dit onding?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws