Gametest: Wreckfest (2020)

Wreckfest review PS4 PC Xbox belgie

Simracen is heter dan ooit. Want als coureurs door de coronacrisis niet meer het circuit op mogen, dan doen ze dat toch digitaal? Maar wat als je geen moer geeft om honderdsten van seconden en ideale rijlijnen? Wel, dan is er Wreckfest, een ode aan spelers die zich al rammend een weg banen naar de eerste plaats. Een destruction derby? Kijk, net de afleiding die we nu even kunnen gebruiken.

Feit: elke racegame die start met een destruction derby op opgepompte grasmaaiers en je enkele uurtjes later neerpoot in een Reliant Robin op een ovaal tussen Amerikaanse bussen verdient het om in de aandacht te komen. Want hoewel sim racers populairder zijn dan ooit, halen ze vaak de lol uit het racen. Met meer dan 300 km/u over Le Mans knallen terwijl je de temperatuur van je banden in het oog houdt is niet plezant, over een 8-vormig circuit knallen met rijdende sofa's is dat wel.

Contact tracing

Laat daar net de kracht van Wreckfest liggen, een racegame waar contact tussen auto's wordt aangemoedigd. Ongeacht de discipline. Want of je nu aan de startlijn staat van enkele Finse rallycrossparcours met een Mustang of je stuur vasthoudt voor je eigen leven terwijl je door een looping knalt op een fantasieparcours; contact staat centraal. In deze tijden van social distancing een complete verademing.

Wreckfest review PS4 PC Xbox belgie

Maar eerst even een stap terug, want wat is Wreckfest nu juist? Wel, een game die werd ontwikkeld door Bugbear Entertainment. Doet misschien geen belletje rinkelen, maar het is de Finse ontwikkelaar die destijds Flatout ontwikkelde als een ode aan de Destruction Derby-game uit de jaren 90. Deze Wreckfest mag je dan ook gerust zien als de spirituele opvolger van Destruction Derby en Flatout. Omdat de Finnen van mening zijn dat er eens elk decennium een knijtergoeie racegame moet bestaan waar je elkaar naar de pleuris knalt tijdens het racen.

Rechttoe rechtaan

Verwacht dan ook geen verhaal in Wreckfest. Je werkt je weg doorheen een carrièremodus waarbij je genoeg punten in een reeks moet behalen om door te groeien. Van Junior tot World Masters met in totaal vijf reeksen. In elke klasse krijg je een hoop races die je grotendeels vrij kan kiezen. Er zijn iets meer realistische races (denk rallycross), over racen op parcours waar het circuit zichzelf meermaals kruist (voorrang geven van rechts is geen winnende strategie), via pure destruction derby's in een arena tot van de pot gerukte uitdagingen met van de pot gerukte voertuigen.

Wreckfest review PS4 PC Xbox belgie

Na elk event win je punten waarna je nieuwe voertuigen of upgrades kunt kopen. Die upgrades komen niet alleen de performance ten goede, je kunt ook een knoert van een voorbumper hangen waardoor je rivalen nog sneller van het parcours kan kegelen. Alleen, hoe extremer je wreckmonster door heftige bumpers en metalen verstevigingen rondom, des te zwaarder je machine weegt. Daardoor moet je dus vaak een balans vinden tussen taaiheid en snelheid. Kijk, er zit zowaar strategie in deze game!

"Ford" Mustang

In totaal schotelt Wreckfest je zo'n 61 voertuigen voor. Een term die we trouwens losjes gebruiken, want een gemotoriseerd toilet flirt zonder twijfel met die terminologie. Geen enkel voertuig heeft een officiële licentie, waardoor ze losjes zijn gebaseerd op bestaande voertuigen. Je herkent al snel de Mustangs, de Volvo's en de Honda CRX'en. De aanpassingsmogelijkheden geven je oneindige variaties. Maar eerlijk: dit is niet meteen een game waar je kijkt welke motorkap of spoiler nu het mooist op je auto staat. Stevige koeienvanger vooraan en racen maar!

Wreckfest review PS4 PC Xbox belgie

Dat racen, smashen, duwen en trekken voelt trouwens voortreffelijk aan. Want ontwikkelaar Bugbear heeft een mooie balans gevonden qua rijgedrag. Een kleine compacte auto voelt daadwerkelijk lichter op z'n pootjes aan en je merkt duidelijk het verschil tussen voorwiel- en achterwielaangedreven auto's. Met de hulp van enkele sliders kun je ook het rijgedrag van de auto's aanpassen. En het moet gezegd, de jongens en meisjes van Bugbear hebben ooit al een sperdifferentieel van dichtbij gezien. Want wisselen tussen een open of een gesloten differentieel heeft daadwerkelijk grote gevolgen voor het rijgedrag. Onder al de rondvliegende banden, chauffeurs (jawel) en reclameplaten zit daadwerkelijk gepolijst stuurwerk.

Met de tanden tussen het mes

Een race- en beukgame is natuurlijk maar zo sterk als de tegenstanders die op het parcours rondbollen. Wel, ook daar goed nieuws, want de AI in Wreckfest is er net zoals jij op gebrand om de eerste stek op het podium te beklimmen, met alle middelen voor handen. Zo leek het eerst een programmeerfout te zijn dat tegenstanders tijdens een destruction derby vaak achterwaarts over het terrein rijden. Maar wat blijkt? Als je voorbumper gesloopt is, dan kan je maar beter je metalen stormram achteraan gaan gebruiken!

Wreckfest review PS4 PC Xbox belgie

Of er dan geen enkel puntje van kritiek valt te vinden bij Wreckfest? Natuurlijk wel. Je merkt dat deze game met een kleiner budget werd ontwikkeld. Daardoor hebben de menu's niet de show van grotere triple A-titels. Geen stem die je doorheen de keuzes loodst of het racen becommentarieert. Je moet dus in eerste instantie even gaan zoeken waar alles nu te vinden is in de game. Nog een minpunt: laadtijden. Ben je al van de eerste generatie Playstation aan het gamen, dan struikel je hier niet over. Ben je de supersnelle laadtijden van Candy Crush gewoon, dan kan het gaan vervelen.

Conclusie

Wreckfest is een vaak gemiste parel in het aanbod van huidige racegames. Want terwijl concurrerende games elkaar bestoken met meer realisme en het grootste aanbod aan exclusieve racewagens, duwt Wreckfest je in een aftandse Jeep Cherokee om je knallend een weg te banen naar de eerste plaats. Dit is puur en onversneden raceplezier zoals alleen Finse hillbilly's het kunnen verzinnen.

Wreckfest is nu beschikbaar voor PC, PS4 en Xbox One.
Review van Wreckfest op PS4 met een PS4 Controller

Wreckfest review PS4 PC Xbox belgie

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
John 01:06
afbeelding van John

Leuke review. Het knallen over het circuit van LeMans, doet mij denken aan een Grid racespel. Daar was de 24u effectief een race van 24 minuten. Als je dan na 23 minuten toch nog van de baan gaat, en verliest, is dit heel zuur.
Geef mij maar een goeie arcade racer. Ik heb deze alvast op mijn wishlist gezet , eerst wachten op een degelijke steam-sale korting

FLP 10:30
afbeelding van FLP

24min voor een race is toch helemaal niet zo lang?
In Gran Turismo kon/moest je destijds de 24u van Le Mans letterlijk 24u rijden. Ooit eens gedaan samen met een maat. Op pauze zetten mocht niet, hadden we onszelf opgelegd. Was een vermoeiende maar plezante dag! :D

John 19:30
afbeelding van John

Wow, respect! :-D

Uw reactie