Deze Skoda Kodiaq is de slimste pantserwagen die je kan kopen

Skoda Kodiaq Armoured 2024

We snappen je best: je hebt vijanden en je wil wat. Daarom zijn de meeste gepantserde auto’s doorgaans gebaseerd op luxewagens maar die hebben een probleem. Luxewagens vallen namelijk op, dus je loopt meer kans om gespot te worden door één van die vijanden… Enter: de Skoda Kodiaq Armoured.

Stiekem is het best verontrustend om te zien hoeveel verschillende gepantserde auto’s je tegenwoordig kan kopen. Zo zijn er altijd de usual suspects bij pakweg BMW en Mercedes maar anno 2024 hebben blijkbaar zoveel mensen bescherming nodig tegen elkaar, dat ook minder voor de hand liggende constructeurs pantserwagens gaan aanbieden. Bij DS kan je bijvoorbeeld al terecht voor een DS 7 Vauban maar is zelfs dat je wat te decadent, dan is er nu een nog volkser alternatief.

da’s pas “simply clever”

Skoda heeft namelijk het doek getrokken van zijn Kodiaq Armoured en in onze — toegegeven: beperkte — ervaring kan dit wel eens de slimste keuze zijn als je écht zonder kleerscheuren op je bestemming wil aankomen. Het merk zegt namelijk er alles aan gedaan te hebben om deze gepantserde versie er precies uit te laten zien als een reguliere Kodiaq, of toch zolang je de blauwe knipperlichtjes niet aansteekt. Sterker nog: je loopt niet eens het risico dat iemand naar je kijkt omdat je met de nieuwste Kodiaq rondrijdt want Skoda is gewoon vertrokken van de oude, uitgaande generatie. Inderdaad: zelfs op vlak van pantserwagens maken de Tsjechen hun “Simply Clever”-leuze waar.

Skoda Kodiaq Armoured 2024

Toch kijk je hier naar een auto die in staat is om je leven te redden, en nog geen klein beetje. Volgens Skoda beantwoordt zijn pantser namelijk aan de ‘PAS 301’-maatstaf, wat zou betekenen dat hij tot 200 kogels van handvuurwapens én aanvalsgeweren kan weerstaan en bestand is tegen allerhande explosieven waaronder handgranaten. Zo zit er natuurlijk extra beplating in het koetswerk terwijl de ramen kogelwerend zijn en de banden ontworpen zijn om op de velg te blijven zelfs wanneer ze platgeschoten zijn. Skoda bouwde deze Kodiaq Armoured samen met het Britse UTAC Special Vehicles en daarmee zijn ze stiekem niet aan hun proefstuk toe. Daarvoor verkochten ze ook al “meer dan 500” gepantserde Superbs en dat je daar nog nooit van gehoord hebt, is normaal: ook die valt waarschijnlijk helemaal niet op.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws