Zelfrijdende Mercedessen worden eindelijk écht bruikbaar in Duitsland

Mercedes Drive Pilot 2024

Volledig zelfrijdende auto’s zijn nog toekomstmuziek maar in Duitsland komt die toekomst weer een beetje dichterbij. Daar mocht een handjevol modellen al helemaal autonoom rijden, al waren daar wel strenge voorwaarden aan verbonden. Die voorwaarden worden voortaan iets minder streng voor Mercedes.

Een kleine drie jaar geleden pakte Mercedes uit met een primeur in Europa. Zo had het de goedkeuring gekregen om zijn Drive Pilot-systeem open te stellen in Duitsland, waardoor de S-Klasse en EQS met dat systeem aan boord in essentie volledig autonoom konden rijden. Dat mochten ze echter maar in heel specifieke omstandigheden doen want het gebruik was beperkt tot bepaalde stukken snelweg terwijl je het stuur ook maar langdurig kon loslaten aan snelheden tot 60 km/u. Daardoor was je zelfrijdende auto eigenlijk enkel zelfrijdend in de file, maar daar komt nu verandering in.

Boekje lezen tussen de vrachtwagens

Mercedes heeft namelijk een update voor zijn Drive Pilot klaar en die verhoogt de maximale snelheid waaraan het systeem gebruikt kan worden aanzienlijk. Zo kan je voortaan aan snelheden tot 95 km/u de auto zijn ding laten doen. De aanpassing betekent dat je de Drive Pilot nu ook kan inschakelen wanneer er geen file is, al hang je dan wel tussen de vrachtwagens je boekje te lezen op de snelweg. Een systeem met Level 3-autonomie zijnde, hoef je de aandacht namelijk niet meer op het verkeer te houden wanneer de Drive Pilot geactiveerd is.

Mercedes Drive Pilot 2024

Mercedes verwacht dat de officiële goedkeuring gepubliceerd wordt rond het einde van dit jaar, en het zijn vernieuwde Drive Pilot dan begin 2025 op de markt kan brengen. Auto’s die al uitgerust waren met de vorige generatie van Drive Pilot zullen de aanpassing trouwens gratis ontvangen via een over-the-airupdate. Voorlopig is Mercedes de enige die met dit nieuws uitpakt, al mochten sommige BMW’s tot nu toe ook al autonoom rijden in dezelfde omstandigheden als de Mercedes S-Klasse en EQS. Of dus ook 7 Reeks-rijders straks tot 95 km/u kunnen dutten op de Duitse snelweg, valt nog af te wachten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws