Rijtest: Jaguar XKR (Video)

Met de idee van autofans om een eerste filmpje te kunnen presenteren aan onze lezers dachten we na over dé geschikte wagen. Een wagen met prestige, power, uitstraling en een verhaal. Na veel wikken en wegen leek de XK-R ons de prima oplossing. Allereerst tonen we jullie ons filmpje, daarin stellen we deze prestigieuze wagen voor. Het " waarom? ", lees je in ons uitgebreid verslag geïllustreerd met foto's.

De Jaguar XK heeft er al een lange geschiedenis opzitten. Vorig jaar nog vierde hij zijn 60e verjaardag. Wil dit dan zeggen dat hij oud en versleten is en klaar staat om in de vergeethoek te verdwijnen? Niets is minder waar dan dat. De XK staat voor tijdloze schoonheid en straalt kracht, passie en karakter uit. Jaguar vertrouwde ons met de XKR de topversie toe en zodoende konden we aan de slag om te ontdekken wat er zo speciaal is aan deze wagen.

Een geborgen gevoel...
Bij het denken aan een sportieve Britse GT denk ik meteen aan het overdadige gebruik van luxueuze materialen als leder, hout en alcantara. Dat is ook het eerste wat je tegemoet komt wanneer je de deur opent van de XKR. Ons exemplaar was voorzien van een beige lederen interieur en kreeg houten afwerking voor dashboard en deuren. Verder was het interieur, dakhemel incluis, volledig afgewerkt in alcantara om de sfeer van luxe en overdaad compleet te maken. Mede door de hoge gordellijn en de beperkte ruitoppervlakte krijg je het geborgen gevoel van in een cocon te zitten die je omarmt en zegt dat je welkom bent, uitgenodigd om te blijven.

Sportieve aspiraties...
Maar waar draait het allemaal om bij de XK? Toch niet om dat gezellige en sfeervolle interieur maar -en dat is zeker het geval bij de XKR- net om de motor, de sportieve uitstraling en de prestaties. In het interieur vind je enkele knipogen naar deze sportieve aspiraties zoals het ‘R’ logo dat werd ingewerkt in de knappe tellerpartij, de schakelpook en de zetels, maar om het echte sportieve karakter van deze wagen te ontdekken stap je beter even terug uit en kijk je van op afstand naar het prachtige en strak gelijnde koetswerk.

Jaguar XFR Interieur

Vooraan word je aangestaard door de koplampen die als kattenogen hun blik strak op hun target houden. Het honingraatmotief van de grille is specifiek voor de XKR en geeft samen met de air vents, die de compressor van de nodige afkoeling moeten voorzien, het nodige sportieve karakter aan de Jag. In profiel vallen de brede heupen en 20” inch velgen met dubbelspaaks design op. Zij bezorgen de wagen veel cachet en laten hem zowaar nog meer attitude uitstralen. Die attitude wordt volledig afgewerkt door de vier dikke uitlaten die onder de achterbumper uit komen.

Motor...
Wat je tegenwoordig nog mag verwachten in een dergelijk model is een monster van een motor en semi-automaat, mét peddels natuurlijk. In de XKR ligt dezelfde 4.2l V8 als in de XK 4.2 maar krijgt in deze uitvoering hulp van een compressor en levert aldus 416pk levert (tegenover 298 pk voor de atmosferische 4.2 V8) en een koppel heeft van 560 Nm. Deze cijfers volstaan om een sprint naar 100km/u in 5.2sec af te werken en een top van 270km/h te bereiken. De automatische versnellingsbak is desgewenst manueel te bedienen door gebruik te maken van de schakelpeddels aan het stuur. Links voor neerschakelen en rechts voor opschakelen. Handig is dat ze niet meedraaien met het stuur zodanig dat je je tijdens sportiever bochtenwerk nooit vergist van peddel.

Op de baan...
Met alle mogelijke luxe aan boord (zoals zetelverwarming, airco, navigatie…) is de XKR ondanks zijn lichtgewicht aluminium koetswerkstructuur nu niet echt de magerste van de klas. Maar op zich heeft hij hier geen last van dankzij de 560Nm grote berg aan koppel. Enkel in de bochten valt het extra gewicht op. De Jag laat zich nu niet bepaald precies de bocht insturen en heeft de neiging wat te gaan deinen. Al kan dat eerste ook te maken hebben met het wat vage stuur dat in verbinding met de wielen lijkt te staan via een setje elastiekjes. Maar zolang je van de snelle, bochtige wegen afblijft zal dit net één van de sterkste punten van deze GT zijn.

Bij normale snelheden en rustig rijgedrag ben je hier even goed af als in eender welke grote, luxe vijfzitsberline, zonder achterbank weliswaar aangezien het exemplaar in de XKR die naam niet waardig is. En eens je gewend bent aan de proporties van o.a. de motorkap valt hij zelfs nog best te doen in de stad. Voor de gemiddelde chauffeur zullen de elektronische hulpmiddelen een verademing zijn en ervoor zorgen dat je niet met je kleine teen het gaspedaal moet bedienen zodra het geregend heeft. Zelfs als je in een stoutmoedige bui bent is er wat speelruimte binnen het Trac DSC. Als je helemaal los wilt gaan moet ook de tractiecontrole eraan geloven. Ondanks het feit dat er geen volwaardig sperdifferentieel aanwezig is, valt er hier heel wat fun te rapen, al zal dat wat meer rijkunsten vereisen van de chauffeur en een open locatie als je de auto langer dan een week heel wil houden.

Eventuele substituten...
De concurrentie van de Jaguar XK bestaat voornamelijk uit de Mercedes SL, BMW 6-reeks, wat ook wagens zijn die het midden zoeken tussen sportieve prestaties en uitstekend rijcomfort. De XKR heeft een bredere doelgroep voor ogen en tracht ook mensen die anders misschien voor een Porsche 911 zouden kiezen over de streep te trekken om Jaguar te kopen. Wanneer je een vergelijking maakt met al deze concurrenten kan je besluiten dat de Jag één ding zeker meer heeft dat al de rest moet ontberen. En dat ene ding is zijn charisma. De flair en klasse die deze wagen uitstraalt is bijvoorbeeld niet terug te vinden bij de koele kikkers van een Duitsers.

Conclusie...
Wat al dit moois mag kosten? De XKR gaat over de toonbank voor een dikke 100.000 EUR, om exact te zijn € 103.300! Voor dit bedrag is hij voorzien van alle mogelijke toeters en bellen zoals het geweldige navigatiesysteem met aanraakscherm, leder, 10-voudig elektrisch verstelbare sportzetels met verwarming, het Jaguar Smart Key System en een knaller van een Bower&Wilkinson geluidsinstallatie om maar enkele van de leukste items te vermelden. Al bij al dus een zeer redelijke prijs voor hetgeen je in de plaats krijgt. Om af te sluiten had ik nog graag vermeld dat de Jaguar op de Detroit Motor Show, die net haar deuren heeft gesloten, een geheel nieuwe versie van deze XKR heeft voorgesteld. In het interieur is de voornaamste wijziging aan te treffen op de middenconsole waar je de rotary gear selector aantreft die voortaan ook in deze coupé de J-gate komt te vervangen. Voorzien van een 5.0l V8 motor met 510pk, 625 NM koppel zet hij met volle vertrouwen zijn levensloop verder en wat mij betreft mag hij er (om te beginnen…) nog eens 60 jaar bijdoen.

Jaguar XKR
Motor:
4.2-liter V8, compressor   Vermogen: 306 kW / 420 pk,  Koppel: 560 Nm,  Overbrenging:  5-bak automaat, Aandrijving: achterwielen,  Gewicht: 1.665 kg,  Kofferinhoud: 330 l,  Topsnelheid: 250 km/h,  Aanloop van 0 tot 100 km/h: 5,2 sec.,  Gemiddeld testverbruik: 15 l,  Basisprijs Jaguar XKR : 103.300 euro

Met speciale dank aan Jaguar Belgium

Zijn de foto's leuk genoeg om je bureaublad er naar te schikken? Dan ben ik blij u acht wallpapers aan te bieden in twee verschillende formaten.

            1600x1200                                1600x1200                             1600x1200                              1600x1200
            1680x1050                                1680x1050                             1680x1050                              1680x1050

            1600x1200                                1600x1200                             1600x1200                              1600x1200
            1680x1050                                1680x1050                             1680x1050                              1680x1050

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws