AudiForum: De toekomst van de auto in de stad (Biënnale Interieur 2012)

AudiForum: De toekomst van de auto in de stad (Biënnale Interieur 2012)

Eergisteren werd Interieur 2012 geopend in Kortrijk. Een interieur-biënnale waarop vooral designmeubelen en dure voorwerpen te kijk staan. Wat heeft dat te maken met auto's? Dit jaar is Lowie Vermeersch de curator en tegelijk zorgt Audi voor wat exposure door als shuttle op te treden tussen de twee locaties waar Interieur plaatsvindt.

Dat die twee auto-gerelateerde zaken op dezelfde designbeurs samen aanwezig zijn, bracht de organisatoren op het idee om Lowie Vermeersch samen met drie anderen een klein forum te laten opzetten over het ontwerp van onze omgeving in de toekomst. Iets wat ons als uiteindelijke consument nog niet helemaal bezighoudt, iets waar autobouwers wel graag eens mee buiten de lijntjes kleuren.

Zo komt het dat we in de dag voorafgaand aan de opening samenzitten met Lowie Vermeersch, Eric Höweler (Amerikaans designer, won dit jaar de Audi Urban Future Award), Edwin Ollefers (Nederlander en senior designer bij Audi AG) en Olv Klijn, (medestichter van .Fabric in Rotterdam). Nina de Man trachtte met wat stellingen het vuur in de pan te laten slaan en de meningen los te weken.

AudiForum: De toekomst van de auto in de stad (Biënnale Interieur 2012)

De bedoeling van het opzet was om de vier een praatje te laten maken over de toekomst van de steden en in het bijzonder de rol van de auto daarbij. Toch zal dat in de toekomst belangrijk worden, want aangezien er steeds meer mensen bijkomen wordt de verdeling stad/platteland anders, vandaag is dat nog 50/50, tegen 2050 wordt dat 70/30 en dichter, als de huidige trend blijft verdergaan. Dingen die uit de discussie voortvloeiden waren het samen rijden, het wijzigen van verplaatsingsgedrag en het aanpassen van de verplaatsingen van mensen. Wie dichter bij huis werkt, heeft minder snel behoefte aan een eigen wagen. Maar dat zijn natuurlijk zaken die verkeerskundigen en sociologen al langer verkondigen. Het moeilijke bij auto's is dat mensen steeds de controle willen behouden over de wagen. Auto's die zelf beslissingen maken zijn een brug te ver. De auto staat nog steeds gelijk met vrijheid, hoe vaak men ook in de file staat.

AudiForum: De toekomst van de auto in de stad (Biënnale Interieur 2012)

De discussie duurde zowat drie kwartier en het was dan ook bijzonder moeilijk om op die korte periode tot een consensus te komen. Dat kan je niet verwachten voor een materie waarover futurologen en/of designers al maanden, zoniet jaren over denken.

Behalve het partnerschap en de extra reclame die Audi genereert voor Interieur 2012 zorgen zij ook voor de shuttles tussen de verschillende sites. Dat die niet gewoon bestaan uit geelgeschilderde Audi-taxi's kan je je wel voorstellen. Lowie Vermeersch mocht zich uitleven op de wagens en het resultaat is een wagen die ervoor moet zorgen dat je in de sfeer van de beurs blijft tijdens de rit. Daarvoor worden de wagens voorzien van een aparte striping en krijgen ze ook paarskleurige folie op de ruiten, waardoor de band met de omgeving verknipt wordt. Vijftig exemplaren worden voorzien, uiteenlopend van de Q3 tot de A8.

AudiForum: De toekomst van de auto in de stad (Biënnale Interieur 2012)

Wie de 17e Biënnale Interieur 2012 wil bezoeken kan dat nog tot volgende week zondag, 28 oktober, met uitzondering van de twee professionele dagen op 22 en 23 oktober. De site op Kortrijk Xpo is geopend tussen 10u en 18u, de site op het Buda-eiland is geopend van 12 tot 21u. Een ticketje op de publieksdagen kost 16 euro via internet, 20 euro ter plekke. Vanuit het station van Kortrijk vertrekken er bussen naar de Xpo, of je neemt uitrit 2 van de E17 als je met de wagen komt. Meer info op de site van Interieur2012.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws