Vijf snelle vragen aan Sonja Vanden Berk, interior designer van de Opel Adam

opel adam

De Opel Adam betekent veel voor Opel. De kleine wagen speelt in een nieuw segment waar zowel de Italianen als de Fransen tot nu toe de plak zwaaiden. Daarom moest de Adam net dat tikkeltje extravaganter worden dan pakweg een Corsa. Het ontwerp van het interieur was in goeie handen bij de Belgische Sonja Van den Berk. Wij stelden haar enkele vragen.

-Bent u één van de mensen die we op de autosalons foto's van allerlei details van andere automerken zien maken?

Ik zal soms wel eens een foto maken van details van andere merken, maar niet zo vaak. Meestal komt inspiratie van vele dingen die ik tegen kom in tijdschriften, musea, of toffe producten.

-Hoe ga je tewerk wanneer je een interieur van een compleet nieuwe wagen begint te tekenen?

Als C&T-designer werk ik meer aan details voor interieur, of de zetels. Beginnen is een beetje research welk gevoel je over wil brengen, of interessante producten, of architectuur die bevalt. dan een goed muziekje luisteren, en de rest gebeurt dan vanzelf. Het is niet altijd de eerste keer raak, en nogal vele versies worden uitgesorteerd, maar een goed idee word wel meteen verder uitgewerkt.

Vijf vragen aan Sonja Vanden Berk, interior designer van de Opel Adam

-Wat vind je het meest originele item aan de Opel Adam?

Ik vind de starlight headliner grappig en 'nice to have', de 'Sharkclip'(°) in het opbergvak voor in de auto is een super en simpel ideetje, en de floating roofline is wat de auto zo herkenbaar en orignieel maakt. (°)de Sharkclip waarvan sprake is een inside joke waar het ontwerpteam van Opel zich graag eens op uitleeft. In elk recent Opel-model werd een profiel van een haai in één van de onderdelen verwerkt. De ontwerpers dagen elkaar telkens uit om op zoek te gaan naar de exacte locatie. Bij de Corsa vind je 'm terug in het scharnier van het handschoenkastje, bij de Zafira Tourer moet je 'm zoeken onder de motorkap.

-Vanwaar komt de inspiratie voor het (interieur)design van de Opel Adam?

De inspiratie voor de colour & trim is vooral een omzetting van een gevoel dat we wilden uitdrukken. Een interieur dat expressief is, en tegelijk ook veer aandacht voor details en kwaliteit uitstraalt. Dat is mogelijk door de juiste precieze vormen met de juiste materiaal te combineren. Het moest er natuurlijk uit blijven zien, en niet te gekunsteld.

Vijf vragen aan Sonja Vanden Berk, interior designer van de Opel Adam

-Eens interieurdesigner, altijd interieurdesigner?

Ik ben nu zo gespecialiseerd in C&T design, wat meer het productontwerpen van autodesign is, en ja...voor mij wel zo.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Yvesw 16:49
afbeelding van Yvesw

Eindelijk wordt het mysterie van de haai in het handschoenkastje opgelost! Ik die dacht dat ik kon spreken van een unieke corsa bij de 2dehandsverkoop :-) Leuk wist je/ dat je.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws