Special: interview Anthony Kumpen en Bert Longin

Kumpen Longin

Naar aanleiding van de FIA GT en Belgian GT meeting op het circuit van Zolder afgelopen weekend hadden wij een gesprek met Anthony Kumpen. Maar zoals in ieder huwelijk moet je de partner erbij nemen, dus was Bert Longin ook van de partij. Alleen zijn ze er hier nog niet uit wie van de twee de broek draagt. Met een programma bestaande uit zowel het FIA GT als het Belgian GT kampioenschap beloofde het een druk weekend te worden. Met de dubbele overwinning in het Belgian GT en een opgave in FIA GT een weekend met wisselend succes.

 

 

**Dit seizoen slaat wat tegen voor jullie, niet?
**
AK:Ja, inderdaad. Want ondanks dat we qua snelheid mee kunnen met de eersten kunnen we niet de bijhorende resultaten neerzetten. De betrouwbaarheid van de wagens is gewoon niet goed genoeg, zowel de Mosler als de Saleen laten het teveel afweten. Die techische mankementen halen toch steeds de spirit binnen het team een beetje naar beneden.
BL: De vorige seizoenen waren we steeds zeer succesvol maar toen we vorig seizoen in de Belcar net naast de titel grepen, vonden we dat we een slecht seizoen hadden, maar nu weten we wel beter. Maar ook voor ons als piloten is het niet bepaald gemakkelijk, constant rondrijden met een wagen die het niet 100% perfect doet of ieder moment het wel op één of andere manier kan laten afweten. Iets wat enorm frustrerend is als rijder. Maar ongeacht de situatie, eens je in de wagen stapt ga je er toch altijd de volle 100% voor.

 

Anthony Kumpen
Maar als je dan een crash hebt zoals die twee in Spa van jou Anthony, blijft dit je dan niet een beetje achtervolgen?

AK: Op zich waren beide crashes wel fysiek zwaar, maar voor een getraind coureur blijven die gevolgen wel beperkt. Ik stond een half uur nadien al te overleggen met het team over hoe we de wagen alsnog aan de start konden krijgen. Psychologisch mag je je hier niet teveel van aantrekken, want eens je met angst rondrijdt kan je beter stoppen. Dan word je zo beperkt in je rijden dat je nooit nog dezelfde prestaties haalt als voordien. En op zich kan je er toch niets aan doen omdat het allemaal veel te snel gaat. Dus jezelf de schuld geven en er constant aan blijven denken haalt toch niets uit. De ergste crashes zijn diegene waarop je kan anticiperen. Zo bleef de gas van de Mosler tegen ongeveer 200km/u hangen in de dubbele linkse, en al wat ik kon doen was mezelf schrap zetten voor de crash.

Wat is er nu zo speciaal aan GT's dat jullie hiervoor hebben gekozen, waarom geen toerisme wagens of de eenzitterij?

AK: De uitdaging om 700 pk succesvol op het asfalt te houden, dat biedt geen enkele andere klasse. Een toerismewagen is meer een zeepkist met tonnen grip en weinig vermogen waarbij het verschil tussen een heel goede en een minder goede rijder slechts een paar tienden is. In de GT-klasse kan je met een beperkt budget zoals het onze het nog opnemen met quasi fabrieksteams zoals Maserati en F1 piloten als Bertolini en Lamy. Ander factoren zoals pit-stops en de homogeniteit van het hele team spelen hier een grote rol. Ook het feit dat je met twee rijders bent en een set-up moet vinden die voor allebei past maakt het interessant.
BL: Met twee rijders kan je ook twee keer zoveel sponsors aantrekken, waardoor het financiële plaatje er wat beter uitziet. Zie bijvoorbeeld naar Pierre-Yves Corthals, die rijdt het hele jaar met sponsoring van Monroe, maar komt bijna niet in het hele spel voor, dus waarom de moeite doen. Als je met twee bent kan je zorgen voor betere financiële middelen en dus ook beter materiaal.

Nu we het over sponsoring hebben, al drie jaar zien we bij jullie Sporza reclame en ook het circuit hangt er vol van. Maar toch zien we geen verslagen op de televisie, hoe zit dat precies?

AK: Sporza ging de races in uitgesteld relais uitzenden, maar voor het seizoen 2007 veranderde de organisatie van leverancier van het beeldmateriaal. Spijtig genoeg waren de beelden van een te lage kwaliteit waardoor Sporza al na één seizoen afhaakte, en nu dus niets meer op televisie brengt.
BL: Maar op zich is het al jaren zo dat wij de moeite doen, en iemand anders dit teniet doet. Zo klagen er veel teams dat het FIA GT niet op televisie wordt gebracht, maar niemand onderneemt echt stappen. Daarom heb ik op eigen initiatief de juiste mensen bij elkaar gebracht en nu komen de races in uitgesteld relais op EXQI sport en volgend seizoen misschien zelfs live.

Wat verwachten jullie van deze race, of denken jullie nu al verder naar volgend seizoen?

AK: Voor volgend seizoen kijken we sowieso uit naar twee andere wagens, natuurlijk binnen het budget. Als we zelf mochten kiezen zouden we graag terugkeren naar Corvette omdat we daar al veel goede ervaringen mee hebben, maar we zullen zien wat de onderhandelingen tijdens het tussenseizoen opleveren.
BL: Moesten we dit seizoen met de allernieuwste versie van de C6R aan de start zijn gekomen, zou niemand ons kunnen tegenhouden. Maar wat vandaag betreft denk ik wel dat we het thuisvoordeel hebben. Wij weten toch net iets beter waar we een fractie later kunenn remmen of waar het mogelijk is om er alsnog langs te kruipen. Want wie kent uiteindelijk het circuit van Zolder beter dan ik en Anthony?
AK: Inderdaad, we gaan er ook nu weer volledig voor met als doel het podium. Iets wat we ook volgend seizoen zullen doen. Één slecht seizoen maakt geen slechte carrière en daarom mogen we het hoofd niet laten hangen en verder werken om volgend seizoen zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Lees ook het interview met KRK Racing (Koen en Kris Wauters) en bekijk het fotoverslag van de FIA GT & Belgian GT Zolder!!

 

Auteur: Joeri
Reacties: 3 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Wim 15:05
afbeelding van Wim

sympa kerels

Joeri 16:34
afbeelding van Joeri

Hopelijk gaat het volgend seizoen beter, laat wat zien é manne

Geert/Nancy/Lindsy 20:12
afbeelding van Geert/Nancy/Lindsy

Voor Berten zijn verjaardag mag hij toch niet klagen . Hey gasten volgend seizoen zal het zeker stukken beter zijn .Hou er de moed in , zodat we een succesvol seizoen mogen volgen .

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws