Special: Autowereld magazine 10 jaar, interview met Hoofdredacteur Alain Devos

Het tweewekelijks magazine autowereld bestaat 10 jaar. Aangezien de meeste redactieleden geabonneerd zijn leek het ons een goed idee de redactie van autowereld te feleciteren.  Bij deze gefeleciteerd. Als een ervaren pro zoals Alain Devos dan ook onze vragen wilde beantwoorden, is dat voor ons natuurlijk zeer interessant.

Wat is u in die 10 jaar het meeste bijgebleven(memorabel moment)?
Het meest memorabele moment? De verkoop van AutoWereld door De Persgroep aan ProduPress in oktober 2004. Jarenlang was AutoGids onze grote concurrent geweest, maar net op het moment dat we – volgens onafhankelijk CIM-onderzoek – voor het eerst meer lezers hadden, worden we familie. We vrezen eventjes voor het voortbestaan van ons magazine, maar de nieuwe eigenaar ProduPress lijkt vastbesloten AutoGids en Autowereld als twee redactioneel onafhankelijk opererende autobladen naast elkaar te laten functioneren. En dat lukt tot op vandaag nog altijd prima.

Wat was voor u de leukste en slechtste auto in die 10 jaar?
Slechtste en leukste auto? Moeilijk te zeggen, want het aanbod is enorm verscheiden en laat zich moeilijk nog indelen in goed en slecht. Veel hangt af van je persoonlijke noden en de mate waarin elke auto daaraan kan voldoen. De Audi R8 was een aangename verrassing, de Mercedes SLR iets te brutaal om nog leuk te zijn. Heb tijdens 10 jaar AutoWereld ook enorm genoten van verschillende Porsches, BMW’s en zelfs... Corvettes.

Wat is de leukste persvoorstelling dat u al heeft meegemaakt?
Leukste persvoorstelling? Uit de tijd dat er nog veel geld was voor persreizen: Mercedes SLR in Zuid-Afrika, Audi R8 en Lamborghini Gallardo in Las Vegas, Jeep-4x4 in Utah... Leuke auto’s in een schitterende decor, dat is de gedroomde mix. Als ik er eentje moet kiezen? Dan wordt het die SLR.

Met hoeveel mensen werken jullie fulltime aan autowereld?
Wie werkt voor AutoWereld? Naast mezelf (hoofdredacteur) zijn er nog een eindredacteur, vier redacteurs en twee lay-outers. We hebben ook een promotieverantwoordelijke, maar die werkt tegelijk voor AutoWereld, AutoGids en Moniteur de l’Automobile. Plus wat freelancers (journalisten en fotografen).

Wat is het hoogste en laagste brandstofverbruik dat u al heeft meegemaakt?
Als hoofdredacteur doe ik zelf niet veel uitgebreide tests meer. De extremen van de andere redacteurs? De smart cdi is vandaag de zuinigste auto, onze testrit met de Bugatti Veyron in 2007 heeft het meeste brandstof gekost. Gelukkig heeft Bugatti zelf de rekening betaald.

Met welke auto rijdt u zelf(dagelijks en als hobby), en welke auto zou u graag eens bezitten?
Ik bezit nog een Opel Tigra uit 1996. Een soort reservewagen, voor de zeldzame dagen waarop ik geen perswagen heb. Er staan maar een goede 60.000 kilometer op te teller. Zo goed als nieuws, dus... Welke auto ik graag zou bezitten? Ze mogen we een Mercedes SL 600 cadeau doen. Schitterende prestaties en toch comfortabel. En tegelijk coupé en cabrio. Of een BMW 6, maar dan is er wel die moeilijke keuze tussen coupé en cabrio. Een gele Corvette mag ook, voor af en toe een zot weekend.

Wat zouden de redactieleden doen als autowereld niet zou bestaan of stoppen te bestaan?
Wat we zonder AutoWereld zouden doen? Hopelijk een andere job in de journalistiek vinden. Dat hoeft dan niet perse als autojournalist te zijn, er zijn immers nog heel wat andere interessante thema’s. Probleem is wel dat zowat alle uitgeverijen moeten besparen op personeelskosten, dus weet niet of we nog snel een andere job zouden vinden. Liever niet aan denken, dus...

Wat is de lijfspreuk van u of van autowereld?
Onze lijfspreuk? Euh, denk niet dat we die hebben. Of misschien toch: “genieten als het kan, werken als het moet”. Gelukkig gaan die twee dingen bij ons af en toe samen.

Naar welke auto kijkt u het meest uit in 2009?
Waar we naar uitkijken? Awel, persoonlijk popel ik van ongeduld om de nieuwe Chevrolet Camaro eens uit te proberen. Zal niet echt ’s werelds beste auto zijn, maar heb een zwak voor Amerikaanse klassiekers. En deze intrigreert me wel.

Wat wordt de flop van 2009?
Mochten we zo’n dingen kunnen voorspellen, we werden allicht snel rijk. Toch enkele pogingen. De slimme Toyota iQ is misschien wat te duur om een echt succes te worden. De Opel Insignia zal zeker lijden onder de onzekere toekomst van het merk. En wie durft dezer dagen nog een Saab bestellen?

Is er een groot feest geweest of komt er nog een feest voor het 10 jarig bestaan?
We hadden plannen in die richting, maar toen sloeg de crisis toe. De reclame-inkomsten dalen, dus er moet worden bespaard. Vandaar onze beslissing om geen groot feest te organiseren. Het zou een beetje gek zijn om het dankzij ieders inspanningen bespaarde geld in één klap uit te geven aan een feest. Vandaag hebben we dus even andere prioriteiten, maar we gaan wel iets proberen doen tegen ons nummer 250 (einde van de zomer). Begin dit jaar hebben we het magazine wel al een beetje opgefrist. Enkele ingrepen in de lay-out.

Naar wie kijken jullie op?
Naar wie we opkijken? Onze vrouwen/lieven, omdat ze ons toelaten dat we veel op persreis zijn.

Merkt u iets van de huidige crisis en bereidt u zich voor op de nog grotere crisis die veel economen voorspellen?
Ja, zoals al gezegd dalen de reclame-inkomsten. Voor alle media, dus ook voor ons. Afwachten hoe de autoverkoop de volgende maanden zal evolueren. Als die zich niet herpakt, blijven het zeker moeilijke tijden.

Wat zijn de toekomstplannen van autowereld?
Proberen elke twee weken een nummer af te leveren dat nog beter is dan het vorige. Wat natuurlijk niet altijd lukt... En op langere termijn: mee evolueren met de snel wijzigende automarkt, mensen op een boeiende manier blijven informeren én passioneren over en voor auto’s. Met oog voor hedendaagse noden (verkeersveiligheid, milieu...), maar toch ook nog altijd een grote klemtoon op rijplezier.

Komt autowereld tv nog eens terug?
In april start Auto TV opnieuw op VTM. Niet meer het AutoWereld.tv van vroeger, maar we gaan er wel af toe nog eens in ‘optreden’.

Met dank aan Alain Devos (2de vlnr)

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Wim 18:05
afbeelding van Wim

SLR in Zuid-Afrika, man man, zalig

Pieter Aertgeerts 18:11
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Super Magazine; thumbs up!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws