Reisverslag Deel 1: Naar Slowakije met een oldtimer

Met een BMW Oldtimer naar Slowakije

Af en toe maken mensen van die impulsieve beslissingen waar je van denkt: "Je bent gek!" Naderhand blijkt dan dat het een top idee was en dat je jaloers achterblijft. Zo ook het verhaal van Jan Bens. Hij kocht een oldtimer BMW E28 en vertrok met een paar vrienden op Road Trip naar Slowakije. Gepakt met basis tools waaronder WD40 en Duct tape vertrokken ze. Klaar voor deel 1?

In mei 2012 kreeg ik door het afronden van verschillende projecten wat meer tijd. Om die tijd op te vullen dacht ik eindelijk een auto te kopen. Ik was namelijk 6 jaar eerder al gestart met avondschool automechanica, samen met ingenieursstudies (ind. ing. elektro mechanica, optie Automotive engineering). En voor mijn werk reed ik regelmatig met de trein van Sint-Katelijne-Waver naar Heverlee, een rotverbinding met 2 overstappen! En kilometers met eigen wagen werden terug betaald. Waarom zou je dan nog twijfelen?
Na wat zoeken naar wat voor iets het zou worden, bleek al snel dat de oudere BMW's mij wel lagen. Samen met de reputatie van de Duitse Gründlichkeit en genoeg plaats om iemand van 1.92m nog comfortabel te laten plaatsnemen stond het snel vast. Het zou een E28 worden. Waar was ik naar op zoek: iets goedkoop, met wat werk aan om tijd op te vullen en geen te zware motor ivm. verzekeringen.

Gevonden!

Eind mei had ik al iets gevonden: een 518i die niet draaide, roest had aan de dorpels en het chassis en al 7 jaar niet meer was ingeschreven. 
De eerste werkzaamheden: een nieuwe batterij en brandstofleidingen waardoor ik hem al draaiende kreeg. Tijdens de zomer heb ik hem een groot onderhoud (olie, filters, bougies, kleppen gesteld, riemen vervangen...) gegeven, waterpomp en viscokoppeling vervangen, lichte roest aan contacten van achterlichten verwijderd, roest aan de dorpels en chassisbalk aangepakt (roest uitslijpen en nieuw plaatwerk erin gelast), slave koppelingscilinder, elektronica achter het tellerpaneel en verstopte injector vervangen... 
Begin september was hij klaar voor de 2de hands keuring. Er waren geen problemen, behalve dat de batterij niet vast stond. Dat ging al bij al nog vlot dus! Wilt dat zeggen dat hij helemaal in orde is: helemaal niet. Deuken, schrammen, oppervlakteroest, ontbrekende delen, lekke radiator, doorgezakte veren, ... Noem maar op! Er was en blijft nog werk aan.

Road Trip? Road Trip!

In september, amper 2 weken nadat mijn E28 was gekeurd en ingeschreven, ben ik met 3 vrienden naar Slowakije gereden. Wat hier volgt is het min of meer auto gerelateerde reisverslag.
Mijn 25 jaar oude 518i was dan wel gekeurd maar nog niet helemaal in orde. In die 2 weken dat hij ingeschreven was heb ik nog snel de hoofdkoppelingscilinder vervangen. Dit leken mij de ideale foto's om mijn reisgezellen de stuipen op het lijf te jagen.


Bij aankoop was de radiohouder reeds gebroken. En roken doe ik ook niet. Dus door de radiohouder en de assenbak te demonteren kwam er een gigantische ruimte vrij. Ideaal voor een overkill GPS! Net voor de reis had ik er nog een steun in gemonteerd voor een Samsung Galaxy tab 2 10" waarop ik gps software had geïnstalleerd (Sygic, met vaste kaarten), 1 blik op het scherm zegt genoeg en je kan je aandacht beter bij de weg houden. Overvolle wagen:
Zoals je kan zien zat de koffer helemaal vol. Toegegeven, er zat ook wat autoreparatiemateriaal in helemaal achteraan tegen de rugleuning, het vertrouwen was er nog niet helemaal.
Ik had voor de zekerheid nog bij: Volledige set sleutels, olie, water, 2 riemen (voor servopomp en dynamo), volt meter, soldeerbout, elektriciteitsdraad, zekeringen, Duct tape, tie raps, WD40, rol papier, 20l extra benzine,...
Gelukkig heb ik daar niets van nodig gehad!


Zo vol geladen gaat ie wel door z'n veren!
 Dit is nog in België en zonder ons 4 erin. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat we een paar keer in ex-USSR het einde van de veerweg gevoeld hebben.

Op de achterbank zat in het midden ook nog wat, maar zelfs achteraan met mijn 1.92m (en benen van iemand van 2.10m) was het best wel comfy! De rugzakken in het midden van de achterbank waren dan weer een perfecte armsteun.


Onderweg op de autobahn in Frankfurt. Een vrouw aan het stuur die zelfs de eerste keer in de wagen, vol vertrouwen rond de 140kmh bleef rijden.


Germany

Eerste stop was Würzburg, slechts een 550km voor de eerste dag, maar dat was de voorwaarde van enkele metgezellen voor de roadtrip: niet te lang in de wagen. Na vertrek in Geel, 2 metgezellen opgepikt in de Kempen en daarna door naar Neerijse voor de 4de. Daar begon de tocht voor echt.
Ik was er niet kwaad voor. In Würzburg hadden we een hostel geboekt net onder de Bürgstatte en dat gaf een prachtig uitzicht over de stad. Ook het paleis: Fürstbischöfliche Residenz, was de moeite om te bezoeken. Je hoort het al, 's morgens zijn we niet al te vroeg vertrokken voor het 2de stuk van de reis. Op de binnenkoer van de Bürgstatte stond deze Alfa Romeo Giulietta geparkeerd.

Overall: Würzburg is zeker een aanrader om als tussenstop te gebruiken richting oosten.

Op naar Tsjechië


In Duitsland had ik net voor het verlaten van Würzburg al een 24l getankt; de eerste €40 erdoor. Op die manier geraakten we vlot over de Tsjechische grens en hadden we daar ruim de tijd om een tankstation te vinden. Wel wat goedkoper, maar toch nog duurder dan gedacht, zelfs in een tankstation wat verder van de autostrade was het nog steeds een ruime €1.38 per liter. Gelukkig op die moment wel wat goedkoper dan de Belgische €1.56 en Duitse €1.68. Ze hadden er ook nog RON 87 maar dat leek mij niet het beste idee. Dus daar heb ik de tank vol gegooid met 60l.

Mooie stukjes weg wel in Tsjechië! We hadden de GPS op "geen tolwegen" staan. Daardoor zijn we wel wat provinciale wegen tegengekomen. Veel daarvan waren net aangelegd.


Toch ook nog even autostrade gedaan. Ook in de laatste 5 jaar aangelegd. Heerlijk cruisen!
Let ook even op de GPS in de middenconsole.


Als je Tsjechië zegt, denk je natuurlijk meteen aan Praag. Dat was dan ook onze 2de tussenstop. Een parkeerplaats op slechts 1km van de hostel voor €3 per dag. De hostel zelf lag op 1km van de basiliek en de bekende bruggen dus wat wil je nog meer?

Verder was er ook nog wat moois te bewonderen zoals een Prage en een Audi R8.

EINDE DEEL 1 VAN HET REISVERSLAG

Deel 2 lees je hier.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Kevin300 19:06
afbeelding van Kevin300

super, bij het lezen krijg ik ook direct goesting om in de auto te stappen en te vertrekken!

Cuore Sportivo 22:53
afbeelding van Cuore Sportivo

Je weet wel van aanpakken! Ben benieuwd naar deel 2

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws