70 jaar Seat in 7 speciale modellen

seat heritage collection 2020

Seat viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Maar wat graag waren wij met een Leon naar hun feestelijkheden in Barcelona geroadtript, maar de omstandigheden beslisten daar anders over. Neemt niet weg dat we nog altijd virtueel doorheen de Seat-tijdlijn kunnen wandelen.

Seat begon destijds als een Spaanse autobouwer, na het einde van Wereldoorlog II. Opvallend is dat het bedrijf in 1950 werd opgericht in samenwerking met Fiat, nadat het Italiaanse merk het won in een bieding tegen het Duitse Volkswagen. De aanwezigheid van Fiat in Spanje en het feit dat ze vooral uitblonken in het bouwen van kleine wagens overhaalden de Spaanse autoriteiten om hen het winnende bod toe te kennen. Zo komt het dat de Fiat 600 in Spanje rondrijdt als Seat 600 en er ook van de 850 Coupé en 127 versies rondrijden met Seat-badges. Ook de bekende hoekige Lada-modellen waren te zien als Seat 1430.

In 1982 kwam de samenwerking met Fiat tot een eind, en ging Seat een samenwerking aan met... Volkswagen. De specialere en meer opvallende versies van bestaande Seat-modellen lijken dan ook vooral uit die periode te komen. In die tijd werd Seat meer als een speels merk gepositioneerd dan voordien.

SEAT Papamovil

seat panda papamovil 1982

Een katholiek land als Spanje had veel verwachtingen van pauselijke bezoeken. Seat ontwikkelde speciaal voor het pauselijke bezoek van 1982 deze Papamovil op basis van de Panda. Juist, ook een Fiat-afgeleide.


SEAT Toledo Olímpico

seat toledo olimpico electric

In 1992 was Barcelona de hoofdstad van de Olympische Spelen. Seat speelde daarop in door een Toledo te voorzien voor alle 22 Spaanse medaillewinnaars. Maar er was ook deze Toledo Olímpico; een elektrische Seat die met 16 loodbatterijen 55 kilometer ver kon rijden. Dat was genoeg voor de openingsceremonie maar ook om de atleten te begeleiden tijdens de marathon doorheen de stad.


SEAT Ibiza Bimotor

seat ibiza bimotor 1986

De Ibiza was de eerste Seat die met behulp van Volkswagen werd ontwikkeld. In 1986 gebruikte rallypiloot José María Serviá een apart ontwikkelde Ibiza Bimotor in het dirtkampioenschap van dat jaar. De Bimotor was uitgerust met een motor op elke as. Omwille van de cilinderinhoud werd de 4x4 "1,5x1,5" gedoopt, beide motoren samen waren goed voor 300 pk.


SEAT Marbella Playa

seat marbella playa

Spanje is ook het land van de zonnige stranden en voor dat vakantiegevoel werd een open auto ontwikkeld, de Marbella Playa. De Marbella was de naam die Seat gaf aan het Panda-model nadat de samenwerking met de Italianen afgelopen was.


SEAT Ibiza Cabrio

seat ibiza cabrio 1989

Was zo'n Playa te veel, dan experimenteerde Seat in 1989 ook met een cabrioversie van de Ibiza, zonder rolbeugel. Die kwam echter niet tot een productiestadium, net als de Volkswagen Golf II Cabrio, overigens. Net zoals carrosseriebouwer Bieber van de Golf een cabrio bouwde, kan je ook een Ibiza Cabrio zien opduiken met Biebers signatuur. Later werkten de Spanjaarden nog een cabriolet uit op basis van de Cordoba maar die beelden zullen we je besparen.


SEAT Ibiza Cupster

seat ibiza cupster

Die cabriolet uit de jaren 80 vormde wel een inspiratiebron voor de Ibiza Cupster uit 2014. Deze concept liet mensen dromen van een tweezits roadster van Spaanse makelij. Het bleef ook deze keer bij een concept car.


SEAT Ateca Mattracks

seat ateca mattracks

Helemaal niet voor productie bedoeld maar wel grappig om zien en ongetwijfeld erg leuk om te ontwikkelen was de Ateca Mattracks. De 17 inch velgen worden vervangen door rupsbanden om een presentatie in de sneeuw op te fleuren in 2017.


Een aantal van deze modellen werd zopas toegevoegd aan Seats Heritage Collection, de verzameling unieke en bezienswaardige Seats. Virtueel kan je het Seat-museum al bezoeken op deze link.

seat heritage collection 2020
Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws