Deze auto's worden 30 jaar in 2021 [oldtimers]

In 2021 vieren er weer een heleboel wagens hun 30e verjaardag. En ook al zijn de wagens uit 1991 dan al oldtimer, we laten graag nog even zien welke dertigers er dit jaar weer bij komen.

1991 was een straf jaar. Dat jaar werd Boris Jeltsin president van Rusland en viel de hele Sovjet-Unie uit elkaar. Rodney King werd dan weer in elkaar geslagen door de Amerikaanse politie, met heuse rellen tot gevolg. De BEL 20 zag het levenslicht, Freddy Mercury verliet ons en de laatste Trabant rolde in het Duitse Zwickau van de band. Op automobiel vlak waren er ook wat kleppers, want de C-segment koningen kregen een nieuwe generatie, terwijl er in Frankrijk een supercarmerk uit de doden herrees.

Uiteraard zijn deze wagens allemaal al oldtimer. De Belgische wetgeving stelt namelijk dat alle wagens die hun eerste inschrijving hadden voor 1 januari 1993 het statuut van oldtimer 25 jaar na hun eerste inschrijving krijgen. Voor wagens met een eerste inschrijving op 1 januari 1993 of later wordt de status oldtimer pas bereikt 30 jaar na de eerste inschrijving.


Bugatti EB 110

Bugatti EB 110

Bugatti stond tot begin jaren 90 bekend als een superdeluxe automerk dat helaas teloor gegaan was. Het basisontwerp van de EB 110 door Marcelo Gandini werd nog wat bijgewerkt vooraleer in productie te gaan maar in 1991 stond deze blauwe supercar te blinken, inclusief 3,5l V12 met 560 pk.


Citroën ZX

citroen zx 1991

De Citroën ZX kwam er als de opvolger van de BX. De ZX kreeg echter een hatchbackvorm zodat hij het meer rechtstreeks tegen de Volkswagen Golf zou kunnen opnemen. Gepeperde versie was de 2.0 16V met 150 pk, al kwam die versie er pas in 1993 toen ook de breakversie van de ZX het licht zag.


Fiat Cinquecento

fiat cinquecento 500 1991

Fiat liet de 500 herleven in een andere vorm. De kleine stadsauto kreeg een hoekig design en het leek alsof je er slechts met twee in kon. Toch konden vier personen meerijden in deze auto wiens naam langer was dan de auto zelf. Als opvolger van de Fiat 126 werd ook de Cinquecento in Polen gebouwd.


Mercedes S-Klasse (w140)

mercedes s-class w140 1991

1991 was ook het jaar waarin Mercedes-Benz haar vlaggenschip een nieuw design gaf. De W140 stond naderhand bekend als *de tank, het was dan ook de zwaarste Mercedes in tijden en zo zag hij er ook uit. Met zijn hoekige vormen en grote oppervlakken bleek deze S-Klasse de minst aantrekkelijke uit de reeks. *


Porsche 968

porsche 968 1991

Het verhaal van de Porsche 968 is een beetje een vreemd verhaal. Deze Porsche was eigenlijk een evolutie van de 944 en dus ook de 924. Toch bereikt hij een grotere klassiekerstatus dan zijn voorgangers. probeer maar eens een net exemplaar te zoeken met een lage kilometerstand voor een prijs onder de 25.000 euro.


Opel Astra

opel astra gsi 1991

Net zoals zijn concurrenten bij Volkswagen en Citroën kreeg Opels C-segmenter in 1991 een nieuwe gedaante. Opel ging er met de grove borstel door, want de 'Kadett'-benaming werd geschrapt en de Astra-naam kwam over van het Britse Vauxhall.


Seat Toledo

seat toledo 1991

De Seat Toledo was het eerste model dat volledig onder Volkswagen-vleugels ontwikkeld werd. Het werd een vijfdeurssedan met een wat vreemde aanblik. Bij ons kwam je hem sporadisch tegen, in de Zuiderse landen was hij een stuk populairder. In 1992 lanceerde Seat een beperkte reeks van de elektrische versie.


Venturi Atlantique

venturi atlantique 1991

Nog een Franse exoot in de lijst, al is de Venturi Atlantique iets meer vergeten dan de Bugatti die je bovenaan vond. Deze bolide in polyester carrosserie was één van de laatste modellen van de Franse autobouwer alvorens het merk in 2000 failliet ging.


Volkswagen Golf Mk III

vw volkswagen golf mk3 1991

Volkswagen voorzag zijn bestseller van een derde generatie in 1991. De lijnen zijn minder tijdloos dan zijn voorganger en de roestduivel blijkt een pak meer vat te hebben op de Mk3. Toch was hij ook goed voor vernieuwing, bij de derde generatie kregen we namelijk de VR6-motorisatie, een Golf met 174 pk.


Volvo 850

volvo 850 1991

Vorig jaar zagen we de laatste Volvo met het hoekige design in deze lijst voorbijkomen, de 850 was de eerste met een design dat er een stuk moderner uitzag. Nog steeds voorzien van een Audi-dieselmotor, toont deze Volvo ook vandaag nog dat ze quasi onverwoestbaar zijn.


Worden ook 30 dit jaar: De Mitsubishi Pajero en de tweede generatie Renault Espace, de TVR Griffith, de Mazda MX-3, Isuzu Trooper, Toyota Paseo, Peugeot 106, Mercedes 500 E en Lexus GS, de Suzuki Cappuccino, Subaru SVX, en de Bentley Continental R.

De interessantste wagens die 30 werden in 2020 vind je hier terug.
De meest opvallende 30-jarigen uit 2019 zie je hier.
Hier vind je een bloemlezing van alle wagens die in 2018 hun dertigste verjaardag vierden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Yannick 18:19
afbeelding van Yannick

Die mercedessen van toen... heerlijk foute mafioso karren. Die Volvo850 ook iets wat op velen hun lijstje staat maar helaas ziet dat ding er -voor mij dan- alles behalve begeerlijk uit.

Edwin 19:47
afbeelding van Edwin

Wij hebben hier nog n Porsche 968 en zijn voornemens de zaag erin te zetten om er een stretched limousine van te maken. Probleem is alleen hij is wat laag en dat kan problemen geven met de goedkeuring op taxi kenteken. Even wat voorwerk nog te verrichten dan alvorens er geen weg meer terug is. Maar als die er komt zal ik het wederom hier posten. Nu tijdens de pandemie is er iig tijd voor om weer aan een nieuw project te werken.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws