Barn Find in Turnhout: Amerikaanse klassiekers

Mustang barn find

Iedereen die een beetje interesse heeft in oldtimers heeft wel eens gehoord van zogenaamde ‘barn finds’, auto’s die in een garage werden gezet en pas jaren later terug opduiken. Het overkwam Rich Barnes van The Mustang Ranch in Golden, Colorado. Hij zette een wagen te koop op eBay en plaatste onderaan dit bericht dat hij op zoek was naar Boss en Shelby Mustangs. Niet veel later werd hij gecontacteerd door Ian Simpson en John Verschuren uit Australië, met de mededeling dat ze op zoek waren naar kopers voor de collectie van Mark Verschuren, broer van John, die recent overleden was.

De collectie, die bestond uit een 1967 GT500, een 1968 GT500KR, een 1969 GT500, een 1969 Mach1, een 1970 GT350 cabrio en een 1971 DeTomaso Pantera, bevond zich in Turnhout. John en Ian waren dus ook op zoek naar iemand die de volledige collectie in één keer zou overnemen om niet nodeloos heen en weer te moeten vliegen tussen Australië en België. Rich was sceptisch toen hij het bericht ontving en vroeg om enkele foto’s en de VIN nummers op te sturen. Toen hij die enkele dagen later kreeg, begon hij de serienummers te vergelijken en kwam tot de conclusie dat de auto’s wel degelijk echt waren.

Mustang barn find

Rich begon met het inwinnen van inlichtingen bij douane en gespecialiseerde vervoersbedrijven en maakte enkele dagen later een afspraak met de Australiërs. Ze ontmoetten elkaar in Amsterdam en reden van daar met een huurwagen naar Turnhout. Rich besteedde een volledige dag met het inspecteren van de auto's en kwam laat in de avond met John en Ian tot een overeenkomst (een exacte prijs mocht Rich niet kwijt, op vraag van de familie Verschuren). De volgende dag ging Rich op zoek naar onderdelen om de auto's klaar te maken voor verscheping, ze mochten geen vloeistoffen lekken, en moesten kunnen rijden en remmen. Omdat de lokale autoshop uiteraard niet beschikte over Shelby-onderdelen, moest Rich zijn 30-jarige ervaring aanwenden om dit klaar te spelen maar twee dagen later waren de auto's klaar om op de autotransport gezet te worden en naar de haven van Rotterdam gevoerd te worden. Daar werden ze op een schip gezet en een maand later arriveerden ze, zonder schade, in de States, bij een heel gelukkige Mustang liefhebber.

Mustang barn find

Toen ik gisteren op Twitter de tweet zag van @StangBangers Belgium Treasure Trove, was mijn interesse snel gewekt. Ik las het hele verhaal en begon wat opzoekingswerk naar die Mark Verschuren, omdat ik het toch wel frappant vond dat ik nog nooit iets gehoord had van zo'n collectie Mustangs, zo dicht bij huis. Ik contacteerde Mustang Monthly, die het verhaal publiceren in de uitgave van juni en vroeg meteen ook maar om de foto's te mogen gebruiken. Enkele uren later had ik al bericht van Donald Farr, editor bij Mustang Monthly, die me het emailadres gaf van Rich Barnes. Ik contacteerde ook hem en hij bevestigde het hele verhaal, inclusief volgende anekdote: "Bij mijn opzoekingswerk vond ik een berichtje op een forum dat er 8 auto's (Mustangs) gestolen waren in Turnhout, in 2005. Rich bevestigde dat er inderdaad melding gemaakt was van die diefstal, dat de Shelby American Automobile Club de auto's wereldwijd had geseind maar dat het uiteindelijk om een misverstand van een misnoegd familielid ging." Ook hier kon Rich, op vraag van de familie, niet dieper ingaan.

Klik hier voor het artikel in The Shelby American.

Tekst: Koen de Beer

*Bronnen:     *
stangbangers.com/ voor de tweet
mustangmonthly.com/ met het artikel
Rich Barnes huidig eigenaar van de Mustangs
saac.com/ officiële, wereldwijde registratie van Shelby's, Mustangs, Cobras en Ford GT's

Auteur: Pieter A.
Reacties: 10 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Mesoerrie 11:11
afbeelding van Mesoerrie

Prachtig toch!

Karel 12:42
afbeelding van Karel

mai, zot verhaal, waarom heb ik hem niet gevonden :p

Techno Patat 13:13
afbeelding van Techno Patat

Howly cow, en dat zo dichtbij! Die auto's zien er op de vrachtwagen toch nog proper uit! Als ze vele jaren in een garage stonden waren ze toch nooit nog zo mooi qua lak etc?

Prachtig verhaal en mooi stukje journalistiek werk :)!

Yannick Degroeve 13:45
afbeelding van Yannick Degroeve

das wel crank! wel raar dat dat familielid paniek zaaide :-)
waar is Wayne Carini when you need him!

SeMTeX 14:20
afbeelding van SeMTeX

die '67 gt500 had ik toch zelf gehouden hoor!

Techno Patat 14:58
afbeelding van Techno Patat

ik had die mach 1 gehouden! kheb die eens gezien op reis, in het knalgeel en wat een monster!!
hoewel dat die '67 gt500 ook niet zou misstaan! eigenlijk mogen ze allemaal blijven :D!

oh en leuke ford gt op die bovenste foto in het artikel!!

Koen De Beer 15:51
afbeelding van Koen De Beer

Ja '69 Mach 1 of Boss 302, is ook mijn favoriet, maar dan wel in Grabber Orange!!

Adolf Van Oostende 00:04
afbeelding van Adolf Van Oostende

Zot dat ze die wagens uit ons land exporteren , terwijl velen zich net bezig houden met juist het tegenovergestelde (importeren van US cars en pickups) .

Kevin 21:46
afbeelding van Kevin

En waarom had ik het nooit geweten, zalige auto's op nog geen kilometer van... Ben ik gelukkig dat ik in Turnhout woon =)

vanhie 15:10
afbeelding van vanhie

En waarom zou je die wegdoen????

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws