Bandentest: Met de Michelin Pilot op Spa-Francorchamps

Namen we niet zo lang geleden de CrossClimate in de buurt van Genève onder de loep, krijgen we nu de kans om het sportievere Pilot Sport-gamma van Michelin te testen in eigen land. Niet op de openbare weg, wel op het circuit van Spa-Francorchamps. Dat hoef je ons geen twee keer te vragen...

Bij wijze van opwarming stuurde Michelin ons eerst het kartingscircuit op van Francorchamps. Een dik halfuur was meer dan genoeg om de reflexen aan te wakkeren en het bloed met verhoogde druk door ons lichaam te pompen. Klaar om over te schakelen op de orde van de dag. Het Franse bandenmerk heeft namelijk enkele setjes aan performante banden klaarstaan die we aan gort mogen rijden.

Met gewoon een band ben je natuurlijk niets, je hebt ook paardenkracht nodig. Die kracht kwam er in de vorm van een Peugeot 208 GTI, Peugeot RCZ en Porsche Cayman S. Drie wagens met telkens een andere bandenkeuze. De GTI stond op de instapsportband, de 'Pilot Sport 3'. De Porsche deed het met de 'Pilot Sport PS2 N2', een band specifiek ontwikkeld voor Porsche. De RCZ tenslotte stond op het strafste gerief, de 'Pilot Super Sport'.

Kom maar op met die Eau Rouge

Van wal staken we met de Cayman die we drie rondjes piloteerden over het circuit. Met 300 pk op de achterwielen duurde het niet lang vooraleer de Eau Rouge in zicht kwam. Dicht tegen de muur rijden om dan kort links en rechts naar boven te scheuren. Heerlijk. De banden gaven daarbij genoeg vertrouwen om het gevoel te hebben dat je elke bocht kon verslinden. Het Porsche Stability Management draaide overuren om ons in het gareel te houden. Toch konden we het niet laten om hier en daar de kont wat te doen schuiven.

michelin-pilot-sport-test-spa-francorchamps

Onze bevindingen na de korte kennismaking met de band met de moeilijke naam (Pilot Sport PS2 N2)? Het is een band die zich goed uit de slag weet te redden op circuit maar vooral voor de dagelijkse rijder is die sportief voor de dag wil komen zonder een fortuin kwijt te zijn. En zonder in een gracht te belanden, want de band beschikt over de nodige afwateringskanalen om ook in het regenweer grip te behouden.

Ravage in de Rivage

Next up? De kleine agressieve Peugeot 208 GTI die niet kan wachten om zijn 200 pk’s via de voorwielen naar het circuit te transfereren. Schoeisel van dienst zijn Pilot Sport 3's. Vrijwel dezelfde banden als op de Porsche, maar dan een nieuwe generatie. Een instapband die ook aanvaardbare instapprestaties neerzet. Zo moeten we constant vechten met onderstuur op de hete Peugeot. Niet meteen handig in een bocht zoals de Rivage, een rechtse vlak na een lang stuk dalend rechtdoor. Dat zijn naam hard lijkt op 'ravage' kan dan ook geen toeval zijn.

 michelin-pilot-sport-test-spa-francorchamps

Traag de bocht door om sneller op het gas te kunnen is dus de boodschap. Uiteindelijk mist de 208 GTI wat aan mechanische grip (al kan je dat oplossen met een optioneel sperdifferentieel), maar ook wat aan bandengrip. Voor gewoon dagelijks gebruik is de Pilot Sport 3 best oké, maar op circuit mist 'ie net dat tikkeltje extra grip.

Op rails

Het beste voor het laatste bewaren, dat deden we met de Pilot Super Sport-banden. Die zijn het op één na strafste product dat je kan bestellen in de sportieve reeks van Michelin - Slicks even niet meegerekend. Wagen van dienst was de RCZ 200 THP. Een Fransoos die we destijds al heerlijk vonden, maar wat aan precisie ontbrak in de bochten. Benieuwd of deze banden daar iets aan kunnen veranderen. Want het 'onderstuurmonster' zweefde al door onze gedachten.

michelin-pilot-sport-test-spa-francorchamps

Een monster dat we snel konden verdringen. Want de Peugeot RCZ heeft zijn ideale rubberen match gevonden. Een conclusie die we al halverwege de eerste ronde trokken. Stabiel en strak kon je de glooiende leeuw over Spa sturen. Op sommig stukken leek hij zelfs op rails te rijden. Vooral de snelle Blanchimont was heerlijk. Aan een stevige snelheid aanrijden en nog net het gaspedaal iets dieper indrukken in de bocht om de ideale lijn vast te houden. De Super Sports gaven geen krimp. Zelfs niet toen een professional van de RACB ons meenam voor een toertje.

Conclusie

Geen van de drie banden stelden ons teleur. Onze voorkeur gaat natuurlijk naar de meest potente Super Sports, al hangt daar wel een stevig prijskaartje aan vast. De Pilot Sport 3 kost enkele tientallen euro's minder per band wat het voor dagdagelijks gebruik de beste keuze maakt. Alles hangt af van hoe groot je velgen zijn natuurlijk. Zoals steeds blijft het moraal van het verhaal: een goede wagen is niets zonder een adequaat stel banden.

michelin-pilot-sport-test-spa-francorchamps

specificaties:
• PEUGEOT GTi 1.6: 205/45 ZR17 (88W) PILOT SPORT 3
• PEUGEOT RCZ: 235/45 ZR18 (94Y) PILOT SUPER SPORT
• PORSCHE Cayman S: 235/35 ZR19 (87Y) TL PILOT SPORT PS2 N2 & 265/35ZR19 (94Y) TL PILOT SPORT PS2 N2

Auteur: Yannick
Reacties: 3 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Kefkie 10:05
afbeelding van Kefkie

Ik kan deze ervaring enkel maar bijtreden.

Op de 911 rij ik ook op supersports en dat zijn belachelijk goede banden.

Mijn daily had de PS2's liggen en die waren echt goed. Beter dan bv de continental sportcontact 5 of bridgestones.

Namaz 10:59
afbeelding van Namaz

Als deze nieuwe generatie Super Sports NOG beter is als zijn voorganger, dan beloofd dit weer een hoop plezier.

Schitterende band die ik iedereen kan aanraden die over een sportieve wagen beschikt.

Kefkie 11:01
afbeelding van Kefkie

Ik ben vooral benieuwd naar die vernieuwde PS2 band.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws