Vrijdag Fandag: Volvo Amazon (121)

volvo-amazon-121-1968-vfs05

In de winter is het wat moeilijker samen te komen en je wagen te laten zien op automeetings. Daarom schotelen wij je elke vrijdag weer een liefhebberswagen voor. Ook dit seizoen hebben we een gevarieerd boeket aan auto's klaarstaan. Beginnen doen we met deze oude Zweedse knar.

Naam: Michiel Heleven
Leeftijd: 18
Wagen: Volvo Amazon (121)
Eigenaar sinds: juli 2015
Vorige wagens: Geen, wel een brommer; een Vespa 50 van 1967 Kort: Een relaxte sportieveling die vele hoofden doet draaien.

Het verhaal

Geschiedenis
Ik ben al enorm grote oldtimerfan sinds ik een kleine jongen was. Daarom wist ik al snel dat men eerste wagen een oldtimer zou zijn. Mijn twee droom-oldtimers zijn de Porsche 911 en de Volvo P1800, maar als eerste wagen waren deze natuurlijk veel te duur om zelf te bekostigen. Dus ging mijn zoektocht naar een wat sportievere oldtimer verder. De BMW 1602 vond ik mooi, maar mijn hart smolt pas echt voor de Volvo Amazon.

volvo-amazon-121-1968-vfs05

Ik was 16 jaar toen ik elke dag het internet afzocht naar een Amazon, het liefst een rode. Na vele uren opzoek werk en ondertussen al twee jaar later vond ik in april 2015 een donkergroene Amazon met een zonnedak in Oudenburg, dichtbij Oostende. Ik was direct verkocht. De wagen was in topstaat en startte direct. Ik kon niet twijfelen en kocht hem meteen. De verkoper was een echte liefhebber en was een goudeerlijke man. Hij had de wagen zelfs nog eens op de brug gezet en een stuurstang vervangen voor ik hem in juli met mijn papa kwam ophalen.

Wat zou je anders aanpakken?
Ik ben heel blij met hoe alles tot nu toe verlopen is. Het enige wat ik misschien zou installeren op termijn is een overdrive. Want bij snelheden boven de 110 km/h merk je wel dat de motor echt harder moet werken en maakt hij ook meer lawaai. Voor langere afstanden en snelwegen zou een overdrive dus wel handig zijn.

volvo-amazon-121-1968-vfs05

Waar krijg je een glimlach van?
Elke keer dat ik instap. Het is een echt plezier om mee te rijden en de 1.800cc vierpitter kan ook nog heel goed mee in het huidige verkeer. Het leukste met de wagen zijn bochtige wegjes in Haspengouw. Hij stuurt ook enorm vlot. Het was in die tijd een typische vertegenwoordigerswagen maar ook in de rallysport werden ze veel gebruikt. Ze hebben dus zeker wel een sportief karakter. Het is ook altijd leuk als oudere mensen mij aanspreken om te vertellen dat zijzelf of iemand die ze kennen ook een Amazon heeft gehad.

volvo-amazon-121-1968-vfs05

Ook op straat kijken de mensen vaak op en sommige steken ook wel eens een duim op. Dat zijn hele leuke momenten. Ik kan dagen met deze wagen rijden zonder mij een moment te moeten vervelen. Het is een hele andere ervaring dan een moderne wagen en je rijdt er daarom ook een pak relaxter mee. Het voelt soms aan alsof je 40 jaar vroeger leeft in deze auto. Verder vind ik het ook gewoon een hele mooie wagen.

Waar word je humeurig van?
Het is moeilijk voor mij om humeurig te worden in mijn Amazon, maar als er dan toch een klein minpuntje is dan is dat het verbruik. Je zit snel aan 12 tot 14 liter per 100 km. Ook tank ik 98 met deze wagen dus het kost wel iets meer aan de pomp. Maar zodra je weer op de baan bent denk je daar geen seconde meer aan.

Kostenplaatje
9.000 euro. Verder heb ik nog geen kosten gehad.

volvo-amazon-121-1968-vfs05

Hamer & beitel
Er is nog niets aan de wagen veranderd.

Waarom een Volvo Amazon?
Vrienden zeiden mij dat deze wagen echt bij mij past. Ik ben een liefhebber van de jaren 40 tot 70 en verzamel ook emaille borden. Ook mijn Vespa is een oldtimer. Ik hou van oldtimers omdat ik vind dat ze meer karakter tonen dan moderne wagens. Ze vallen op in het verkeer en brengen wat nostalgie bij de mensen. Deze wagen past bij mij omdat je er heel relaxt mee kan toeren, maar tegelijk kan je er zeker ook wat sportiever mee rijden en genieten van bochtige baantjes. Ondanks het een redelijk bescheiden wagen is werd het model zowel door koningin Beatrix van Nederland als door het Zweedse koningshuis gebruikt.

volvo-amazon-121-1968-vfs05

Deze wagen is dus zeker een topauto voor mensen die van retro of vintage houden en een buitenbeentje in het verkeer willen zijn. Toch moet je op niet veel inboeten want het comfort is prima en ook de prestaties zijn zeker voldoende voor het huidige verkeer. Daarom is hij zelfs geschikt voor dagelijks gebruik. Zelf gebruik ik hem enkel in het weekend en in de vakanties omdat ik in Leuven studeer.

volvo-amazon-121-1968-vfs05

Blijver of afschrijver
Ik ben er zeker van dat dit een blijver is.

Gegevens

Huidige kilometerstand: 99.500 km
Leeftijd wagen: Bouwjaar 1968
Motor: 1.8 liter viercilinder (B18)
Overbrenging: manueel, vier versnellingen
Topsnelheid: 143 km/u
0 tot 100km/u: 15 seconden
Vermogen: 85 pk bij 5.000 toeren
Koppel: 150 Nm bij 3.000 toeren
Aandrijving: achterwielaandrijving
Gewicht: 1.100 kg
Gemiddeld verbruik: Bij rustig rijden : 10l per 100km, bij wat sportiever rijden 12 tot 14 liter per 100km
Rijtaks: € 35
CO2-uitstoot: Kon ik nergens terugvinden. Het zal wel wat meer dan een Prius zijn

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen", of vul ons formuliertje op de website in.

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Glenn 17:49
afbeelding van Glenn

Altijd super coole wagens gevonden die Amazons.
Vroeger reed er bij ons in de buurt ook zo eentje rond waar een beetje aan gesleuteld was als je zag hoe die altijd wegstoof :-p

Wim 19:27
afbeelding van Wim

altijd prachtige wagen gevonden zo'n Amazon

Maddy 23:08
afbeelding van Maddy

prachtige reportage Michiel over een prachtige wagen, proficiat

Pieter E 09:54
afbeelding van Pieter E

Co2 uitstoot hoger dan een prius? Zal dat niet lager zijn? In die tijd staken ze er nog geen katalysator onder die uitstoot omvormde naar CO2... ;)
Prachtige wagen! Draag er goed zorg voor!

Peter 22:43
afbeelding van Peter

Prachtig, een gast van 18 jaar met zo'n liefde voor oude auto's. Mooie reportage. Succes ermee.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws