Autofans Lezerstest: Renault Mégane RS

Renault Mégane RS

In December organiseerde Autofans het Karting for Life event in samenwerking met Inkart ten voordele van de Music for Life Actie van Studio Brussel. Het bleek nadien een succes te zijn, want we mochten niet minder dan 4.700 euro schenken aan de weeskinderen in Afrika. Het was gelukkig geen eenrichtingsverkeer, want met dank aan Renault België mocht Autofans.be een rijtest met de Mégane RS weggeven. Winnaar was Bart Van De Vel, en die deelt zijn weekendje RS graag mee in een lezertest. U leest verder?

Ik, Bart Van De Vel, wil dit weekend gerust als onvergetelijk bestempelen. Zelf ben ik eigenaar van de in het verleden enorm goed beoordeelde Ford Fiesta ST. Maar toch deed het mijn sportieve hart enorm veel pijn om het gele "beest" van Renault na  het weekend te moeten achterlaten op de parking van Renault Belgium. Al tijdens de eerste kilometers op vrijdag voelde ik meteen een hechte band ontstaan, een  band zoals je alleen maar met de liefde van je leven ervaart. Hier zou ik in willen  wonen, werken, op pensioen gaan, trouwen, kinderen maken en ja, ook sterven. Ik was meteen mijn Fiesta vergeten...

De "woonkamer" ziet er op het eerste zicht prachtig uit. Het gerenomeerde Recaro springt meteen in het oog met de perfect aansluitende, lederen  kuipzetels. Spijtig genoeg zijn deze sportieve zitjes niet op de lijst van  standaarduitrustingen te vinden. Het driespaaks, lederen stuurwiel ligt heerlijk in de hand, idem dito voor de schakelknop  van de iet wat stroeve handgeschakelde 6-bak. De weinige kilometers die op de teller van  mijn testwagen staan, zitten hier waarschijnlijk voor iets tussen... Als je ogen langs de vrouwelijke lijnen van het interieur glijden kom je toch wel wat  onvolmaaktheden tegen. Vooral de middenconsole en de deurpanelen komen cheap en  plastiekerig over. Een laagje (nep)carbon zou hier niet misstaan hebben, die carbonlook  vind je dan wel weer terug op het dashboard. De wijzerplaten staan irritant ver  achterover, terwijl de wijzers ook nog eens te donker zijn om goed op te vallen tegen de  ook al te donkere wijzerplaten. Maar genoeg gemekkert want het belangrijkste op het  dashboard valt wel heel erg goed op, de toerenteller !!! Een knalgele wijzerplaat waar je  niet te lang mag naar kijken als de zon schijnt want ze zou wel eens voor de eeuwigheid  op je netvlies gebrand blijven staan.

Renault Mégane RS

Qua design hebben ze bij Renault de spreekwoordelijke bal ook niet misgeslagen. Ik noemt  het graag een brute carrosserie, want zo vind ik de RS toch wel ogen. Brede spatborden, een diffuser met centrale uitlaat, de agressieve snoet, enorme zijschorten, prachtige 19 duimse sloefen, samen met het Renault-geel benaderen zij bijna perfectie.

De Megane RS ziet er niet alleen sportief uit, hij is nog veel sportiever dan de toch al zeer sportieve looks doen vermoeden.

De RS heeft naar mijn gevoel een heel hoog pedal to the metal gehalte, telkens weer wil je de kracht van deze 250 pk sterke turbogevoede 2 liter tot zijn volle recht laten komen. 250pk zeg je? Vreemd, ik zou durven beweren dat het er meer zijn, al zullen de 340 newtonmeters hier ook wel voor iets tussen zitten. Enkel in de hele lage toerentalregionen durft de 2 liter wat nukkig uit de hoek te komen en rij je precies plots met een doodnormale 1300cc. Eens boven de 2000 omwentelingen per minuut voel je weer hoeveel paarden er in deze motor thuis zijn. Veel te snel hoor je dan kort daarop een biepje als je het maximum toerental bereikt, al weet je na een tijdje dit bliepje sportiefs gewijs te appreciëren. Het grauwe gegrom van de uitlaat klinkt als muziek in de oren, voor mij hoeft het niet meer te zijn. Ik hou niet zo van die Johnnystyle brompotten...

Renault Mégane RS

Bijna het gehele weekend lagen de wegen er nat en glad bij, dit belette me om het sprintpotentieel van deze knaller deftig te chronometreren. Al geloof ik Renault best dat dat hun Megane RS het verplichte nummer van 0 naar 100 in een 6-tal seconden weet te overbruggen. Ja, ik weet het, er zijn veel wagens sneller dan mijn testwagen, maar het grootste  verschil met zijn concurrenten is toch wel de heel erg aantrekkelijke aanschafprijs. Voor een kleine 27.900 euro kan je er al eentje de jouwe noemen. Dat is pas waar voor je geld krijgen !!!

Alles kan je met deze wagen, allee dan toch bijna alles... Toeren op een gestaag tempo... Eindeloos lang knal hard rijden zonder dat de krachtige Brembo remijzers enig teken van vervaging tonen... De wekelijkse boodschappen...Al moet je voor dat laatste wel je winkelwaar over een veel te hoge kofferdrempel hijsen, maar dat had ik er maar al te graag voor over.

Nog andere minpuntjes zeg je? Tja, als het dan echt moet. Het zicht rondom is vrij beperkt, maar goed ik ken zo nog sportwagens... En.... euh.... Ik ben het vergeten... Of waren er geen minpunten meer?...

Het was een onvergetelijk weekend.

Kortom:**
Renault Megane RS, WILL YOU MARRY ME?**

Special thanks to Autofans.be, Inkart, Renault Belgium and VANTRICO
Foto's: Thomas Vandermeire

Renault Mégane RS

{{galerij}}

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Yannick Degroeve 11:33
afbeelding van Yannick Degroeve

Leuk om te horen dat het een topweekend is geworden!

Wim 17:25
afbeelding van Wim

idd, kon ook niet anders :)

Mesoerrie 11:13
afbeelding van Mesoerrie

gelukzak ;)

Burn 11:19
afbeelding van Burn

Amai, zou ik ook wel is mee willen rijden. :-)

Anonieme gebruiker 20:27
afbeelding van Anonieme gebruiker

hallo

Leuke review

hebben jullie ook een kleine ecorun gedaan ?
wat is het gemiddeld verbruik bij normale rijstijl? legale snelheden op autostrade bv?

groeten
T

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws