Verslag: Spa six hours 2012

spa 6 hours 2012

De geschiedenis van de Spa Six Hours bereikte deze editie een mijlpaal met haar 20 jarig bestaan. En wat is er leuker dan met je oude man op stap te gaan richting Francorchamps en er de jeugd van zovelen te herbeleven.

Het begon destijds met een schitterend idee om een zes uur durende race te organiseren voor oude GT-wagens van voor 1965. Na twee decennia is dit evenement dan ook uitgegroeid naar een internationale meeting voor heel wat historische sportwagens en liefhebbers. Ik was zelf ook al toe aan mijn tweede editie, als 22-jarige nooit deze klasse wagens aan het werk gezien, maar was vorig jaar zo onder de indruk dat ik de komende jaren gegarandeerd weer mijn weekend reserveer om te genieten van het pure racen, toen geld nog geen einddoel was.

De Spa Six Hours heeft naast de 6 uren endurance racen, ook heel wat andere races van verschillende klassen en type wagens.

Op je eentje het circuit rondlopen is niet altijd even prettig, vandaar dat ik mijn vader had proberen overtuigen om mee te komen. Eerst met tegenzin, maar van zodra hij de herinneringen van vroeger bovenkwamen –het was meer dan 30 jaar geleden dat hij ooit nog een race echt had meegemaakt op Spa-Francorchamps- zou je er spontaan ook van gaan glimlachen.

Met de open pitlane voor alle bezoekers, waren er voor hem dus ook heel wat nieuwigheden te ontdekken. Het hele complex van de Formule 1 bestond toen zelfs nog niet, dus vroeg zich terecht ook al af hoeveel dit niet gekost moest hebben. Iets waar de F1 van tegenwoordig veel circuits de das kan omdoen vanwege zijn hoge kostprijs voor het organiseren van dergelijke events.

We hadden ook het geluk om net zoals vorig jaar weer een hele resem aan oude Formule 1-wagens aan de start te zien, die voor een klein halfuurtje de hele vallei deden weergalmen aan dat typische, schelle geluid. Je zou er voor minder nostalgisch om worden.

Het blijft zo moeilijk om de sfeer die er hangt te beschrijven, maar zoveel oldtimers, zoveel verwijzingen naar vroeger, naar het pure van het racen, het is echt iets dat je moet meemaken om te begrijpen wat het in een mens teweeg brengt. Het gaat de teams en piloten niet per se om het winnen tijdens de Spa Six Hours, maar vooral om het deelnemen en om de traditie in stand te houden. Want wat heeft het voor nut als je een oude GT wegsteekt in een museum of garage en dergelijke wagens niet in zijn natuurlijke habitat staan, ook al betekent dat jaarlijks voor enkele jammerlijke crashes?

Volgend jaar bent u hopelijk ook van de partij, voor drie dagen echt genieten.

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
wimintheus 06:29
afbeelding van wimintheus

Vette foto's!

Speedy_430 14:08
afbeelding van Speedy_430

Ben vorig jaar ook geweest is zeker de moeite om te gaan! en idd die open pitlane is echt tof zo kan je de wagens van dicht zien enzo

Techno Patat 14:42
afbeelding van Techno Patat

Ik ging net zeggen: was er vorig jaar ook! Maar Speedy was me al voor (was met hem)! De zaterdag daar rondgelopen, genoten van de 6h (en mijn allereerste Mclaren F1 GTR ooit gespot) en dan op hotel niet ver ervan. En dan de zondag door naar de NS, behoorlijk episch (en we werden achtervolgd door Chris harris, werkelijk overal kwamen we die tegen :p!)

Open pitlane is inderdaad een superervaring! Net als het feit dat ze daar gewoon op de 'koer' aan het werken zijn aan een superzeldzame Ferrari 250 (GT?)! Met daarnaast een paar Ford GT40's en verderop nog een motorblok uit een oude Jag :)!

Yvesw 15:59
afbeelding van Yvesw

Leuke foto's! Staat op mijn todo list (naar de 6h van Spa gaan) maar om één of andere reden komt het er nooit van... Volgend jaar!

Dequal 16:42
afbeelding van Dequal

Zeker doen! Ben enkel de zondag kunnen gaan, dus de 6 uren zelf wel gemist, maar zondag is grotendeels herhaling van de zaterdag qua klasse wagens. Enkel het weer was redelijk mottig toen... zie je ook wel aan de foto's vind ik :D

Rino 12:00
afbeelding van Rino

Zoals ieder jaar was dit weer een top 3 daagse.
Je vind mijn foto's (staan er lang nog niet allemaal op) terug op mijn blog.
www.fstopsandpitstops.blogspot.be

Gerald 09:55
afbeelding van Gerald

Zijn jullie dit jaar ook geweest?
Het was in ieder geval een prachteditie!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws