10 dingen die je moet weten over de Renault Sport R.S. 01

Renault heeft een nieuwe paradepaardje in de racestal. Die luistert naar de naam R.S. 01 en stond gisteren te blinken op Waalse bodem. Reden genoeg voor ons om een bezoekje over de taalgrens te brengen.

Bij Renault Sport kan je ze niet betichten van maar half gerief af te leveren. Zo rijdt de Clio R.S. als een trein en de Mégane R.S. als een malle. Deze R.S. 01 is hun laatste creatie. Spijtige genoeg niet voor de openbare weg, maar desalniettemin straf gerief. Een eerste - rijdende ontmoeting - in de buurt van het Waalse Feluy heeft dan ook indruk nagelaten. Indruk die ons vooral doet dromen van een straatlegale versie (misschien als Alpine?). Omdat de ontmoeting kort was sommen we - net zoals we destijds met de Abarth 695 Biposto deden - alvast tien dingen op die je moet weten over de R.S. 01.

1: Nismo Sleutel

Achterin deze R.S. 01 ligt zowaar een overlangs geplaatste 3,8-liter V6-biturbo vanuit de Nissan GT-R. Het is te zeggen, het blok werd verder door de NISMO-afdeling geprepareerd en voorzien van een droog carter om het oliepeil onder controle te kunnen houden en een aangepaste turbodruk. Het resultaat bestaat uit 550 pk en 630 Nm aan koppel dat naar de achterwielen wordt gestuurd van deze 1.120 kilogram wegende bolide.

renaultsport-rs01-repo

2: Een klasse apart

Hoe zich dat verhoudt tegenover de concurrentie in raceland? Wel, Renault plaatst de R.S. 01 tussen de DTM-wagens en de Clio's van de Clio Cup. Specifiek betekent dit dat de wagen in zijn eigen kampioenschap zal rijden tijdens de World Series van Renault. Een ietwat veilige en misschien wel spijtige keuze. Want daardoor gaan we nooit zien hoe sterk de wagen zich verhoudt tegen gerief van andere merken.

3: Carrièremaker

Bij Renault zijn ze er fier op dat ze succesvolle coureurs afleveren. Dat moet met deze R.S. 01 niet anders zijn. Zo zal een groep ELITE (PRO) en Prestige (AM) coureurs in het kampioenschap rijden. De winnaar in de PRO-klasse kan (als hij voldoet) een zitje bemachtigen in het Japanse Super GT-kampioenschap (Japanse DTM). De Amateur wordt klaargestoomd om deel te nemen aan Le Mans 2016 in de LMP2 klasse. Niet slecht alvast.

renaultsport-rs01-repo

4: 270 km/u

De snelheid waarmee de bolide over de - tijdelijk afgesloten - openbare weg vloog gisteren. Op amper een metertje van onze neus. De topsnelheid van de wagen licht daarbij niet zo veel hoger. Renault Sport spreekt alvast van zo'n 300 km/u waarbij de downforce op 1,7 ton komt te liggen. Dat is vergelijkbaar met de downforce van een Formule Renault 3.5. Om maar te zeggen dat er geen gebrek aan grip is eenmaal op snelheid.

Toerke doen!

Posted by Autofans.be on dinsdag 12 mei 2015

5: Visitekaartje

Renault Sport is enorm fier op het resultaat. Dat blijkt ook uit de aandacht die ze op de R.S. 01 vestigen. Daar zit een reden achter, want de bolide dient als een soort van visitekaartje om hun knowhow ten toon te spreiden. Nu is het alvast tijd om terug na te denken over die Alpine...

6: Japans tintje

Dus jij dacht dat de Nismo-motor het enige van Japanse makelij was? Denk maar opnieuw! Want stiekem komt het gehele lijnenspel van de carrosserie van Japanse hand. Na een wedstrijd binnenshuis in 2013 werd gekozen voor het designvoorstel van Akio Shimizu. De jonge Japanner liet zich bij zijn ontwerp inspireren op de DeZir en de Etoile Filante. Die laatste was Renaults recordwagen uit 1956 met een topsnelheid van 300 km/u op de zoutvlaktes van Bonneville. Een meer dan leuke knipoog naar het verleden.

renaultsport-rs01-repo

7: 5 maanden

Amper vijf maanden hadden ze nodig om het designvoorstel van Shimizu om te vormen tot het uiteindelijk resultaat. Wat enorm kort is in tegenstelling tot de ontwikkeling van productiewagens. De uitdaging bestaat er namelijk in om een evenwicht te vinden tussen esthetische verwachtingen en aerodynamische vereisten. Op esthetisch vlak kan je als toeschouwer alvast niet klagen...

8: Poepsimpel

Je denkt er niet altijd bij na, maar racewagens zijn notoir moeilijk om van de lijn te krijgen. Niet het geval bij deze R.S. 01, want ZF ontwikkelde een koppeling met een 'anti-stall'-systeem. Daardoor zou het zo goed als onmogelijk zijn om stil te vallen met de bolide. Kwestie van met wat minder stress rond te lopen in je linkervoet naar aanloop van de start.

Nog eentje om het af te leren...

Posted by Autofans.be on woensdag 13 mei 2015

9: Gratis te bekijken

Zoals eerder aangehaald rijdt de R.S. 01 in zijn eigen kampioenschap, het 'Renault Sport Trophy' kampioenschap om specifiek te zijn. Dat gaat telkens door tijdens de 'World Series By Renault', een jaarlijks feestje voor racerijliefhebbers dat dit jaar voor de negende keer neerstrijkt in Francorchamps. Heb je 30 en 31 mei dus niets te doen, ga dan zeker een kijkje nemen. Hebben we al gezegd dat het gratis is?

10: Technomoes

De R.S. 01 beschikt over een hoop heerlijke spulletjes die we jullie niet willen onthouden; sequentiële versnellingsbak van Sadev met 7 verhoudingen, koolstofremmen met zes zuigers en ABS van Bosch, sperdifferentieel, verstelbare schokdempers van Öhlins, hydraulische sturing, dubbele boven elkaar geplaatste wishbones & drukstangen en een zelfdragend koetswerk van carbon.

renaultsport-rs01-repo
Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Rob 16:00
afbeelding van Rob

Potverdikke Renault, neem dat Alpine concept nu eens in productie!
Dat is zowaar weer eens een mooie supercar. Mag ook wel weer eens keer, die kleffe Ferrari's en halfgebakken Porsche vandaag de dag zijn ook niet alles...

Rebel 16:44
afbeelding van Rebel

Toys for boys in een schoon kleurke. Is nu toegevoegd aan mijn verlanglijstje.

Wim 18:05
afbeelding van Wim

klinkt heerlijk en is idd goed design

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws