7 dingen die je moet weten over de Hyundai Ioniq

hyundai-ioniq-electric-2016

Afgelopen zaterdag lokte Hyundai ons naar de waterkant in Antwerpen om er kennis te maken met de Ioniq. Wij hapten toe en vingen zelf enkele interessante weetjes.

De Hyundai Ioniq is zowat de meest vooruitstrevende Hyundai van het moment. Hij komt er in drie versies en mag in het midden van het gamma gaan nestelen. Belangrijk genoeg dus voor Hyundai om hem wat extra in de verf te zetten. Maar wat is erover te vertellen?

Ontvang hier de officiële digitale brochure van deze Hyundai

 

in drie smaken

De Ioniq komt er in drie aandrijfmodules onder dezelfde carrosserievorm. Zo is er een hybride, een plug-in hybride en een volledig elektrische variant. Elk heeft zijn voordelen, van lange range tot lage uitstoot.

de lancering

Hyundai begint dit najaar met de lancering van de Ioniq. De eerste versie die bij de dealers opduikt is de hybride, bijna op de voet gevolgd door de elektrische versie. Hyundai wil in België in de eerste vier maanden na de lancering zowat 300 hybrides en 35 elektrische Ioniq's slijten. De plug-in hybride, misschien wel de belangrijkste variant, krijgt zijn lancering tijdens het autosalon van Brussel, in januari volgend jaar. Daar krijgt hij nog dat extra beetje aandacht. Mocht je het je afvragen; over de prijs rept Hyundai op dit moment met geen woord.

hyundai-ioniq-electric

sportiviteit voorop

Hyundai rust de hybride en plug-in hybride versies uit met een aangepaste DCT-6 automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. In tegenstelling tot de concurrentie kiest Hyundai dus niet voor een CVT-versnellingsbak, wat volgens de woordvoerder de dynamische rijervaring ten goede komt. Geen op-en-top sportwagen, wel een hybride met een sportieve inborst.

apart ontwikkelde banden

De Hyundai Ioniq staat op Michelin-banden. Niet zomaar een setje, maar een setje dat speciaal ontwikkeld werd voor dit type voertuig. Dankzij een lage rolweerstand helpt de band minder te verbruiken en zo een hogere range te bereiken.

hyundai-ioniq-electric

250 km... op papier

Die range bedraagt in het geval van de elektrische Ioniq die voor onze neus stond 250 km. Eerdere artikels lieten een mindere range uitschijnen, maar daar bleek het om de Koreaanse testcyclus te gaan, die danig verschilt van onze Europese. Hoeveel kilometer je nu daadwerkelijk aan kan met één batterijlading, dienen we dus nog zelf even te testen. Al klinkt een theoretische radius van 250 km ruim genoeg voor je dagelijkse woon-werkverplaatsing.

de gekleurde neus

Zelfs over de neus hebben we een nieuwtje. Wie de elektrische variant bestelt, krijgt een afwijkende neus. Geen grille, wel een dicht stuk plastic dat de Ioniq Electric wel erg duidelijk onderscheidt van zijn broers. Wie de Ioniq Electric niet in wit wil, zal afhankelijk van de kleur ook een afwijkend gekleurd radiatorrooster krijgen. Stel je daarbij geen knalroos stuk plastic voor, wel eentje in een donkere grijstint.

hyundai-ioniq-electric

ook in andere modellen

Dat de Ioniq niet alleen blijft staan in het gamma, mag wel duidelijk zijn. Hij mag dan wel op een nieuw platform ontwikkeld zijn, de technologie vindt op termijn wel zijn weg naar andere modellen in het gamma. In de eerste plaats denken wij aan de i30, waarvan in oktober dit jaar de volgende generatie wordt voorgesteld op het salon van Parijs, voorlopig wel enkel met conventionele verbrandingsmotor.

hyundai-ioniq-electric
Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Gedece 20:14
afbeelding van Gedece

Het interieur ziet er mij plastiekerig uit, kan aan de foto liggen maar het deed me denken aan de Accent van zoveel jaar geleden...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws